Quantcast

Медия без
политическа реклама

17 кандидати влязоха в битка за 7 места при Кьовеши

Сред тях е и предложената за наказание шефка на районната прокуратура в София

12 Окт. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Днес започна изслушването на 17-те кандидати за 7 места в българския офис на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. То ще продължи и утре, за когато е насрочено изслушването на петима. Първите 12 ще бяха препитани днес. Въпросите бяха за ролята и функциите на делегираните прокурори, за това кой има право да "ревизира" актовете им, за магистратската независимост и т.н.

Българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва осем. След като Прокурорската колегия на ВСС одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук. 

Сред кандидатите е и Невена Зартова - районен прокурор на София. Тя беше сред близките магистрати до уволнения главен прокурор Иван Гешев. 5-годишният мандат на Зартова като районен прокурор изтича в края на 2025 г. Тя влезе в системата през 2005 г. без конкурс, когато законът допускаше това. Преди това е работила като експерт в парламента и в адвокатската кантора на баща си Явор Зартов. Миналия петък и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе в съвета предложение Зартова да бъде наказана заради пропуски в работата ѝ.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска да бъде наложено дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

За делегирани прокурори кандидатстват и заместниците на Зартова Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев. Изслушването на Зартова и Куюмджиев ще е в петък.

Останалите кандидати са Бойко Атанасов, следовател от София (той кандидатства за пореден път), Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен, Моника Михайлова-Митова, Валентин Ангелов, Светослав Милушев, Виолета Желева, Марин Малчев, Анна Каменова и Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, Бригита Байрякова и Александър Михайлов от Районната прокуратура в Пловдив, Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура, зам.-районната прокурорка на Перник Мирослава Чифчиева-Георгиева. Документи е подал и един съдия - Светомир Бабаков от Административния съд - София-област.

Изслушването на Атанасов беше насрочено за днес, но той не се яви по неясни причини. 

Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата за делегирани прокурори.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че ревизията е приключила от доста време. В края на юни, от офиса на Кьовеши отказаха да разкрият подробности за изводите на проверяващия екип, тъй като предстояло те да бъдат представени на колегиума на европрокуратурата. И до днес обаче не е ясно какво е установила проверката. "Сега" поиска одита от Люксембург, но отговори няма.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България през последните месеци. Но засега не може да се похвали с успехи в съда.

КОНКУРС

Вчера се разбра и че се търсят 7 прокурорски помощници за администрацията на европейските делегирани прокурори в София. Срокът за кандидатстване е до 7 ноември. Кандидатите трябва да са юристи, пълнолетни български граждани, без психични заболявания и неосъждани.

След като минат първата "цедка" по допустимост, кандидатите ще трябва да се явят на тест и събеседване.

Постовете на съдебните и прокурорските помощници често се заемат от приближени до ръководствата в съдебната власт. Пред годините е имало не един скандал, свързан с такова назначение. По закон помощниците се назначават след конкурс от шефовете на съдилищата и прокуратурите.

Бившият главен прокурор Иван Гешев например подслони като помощник уволнения от Бойко Рашков шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков. Банков все още работи във Върховната касационна прокуратура, макар че за него Сарафов твърдеше, че е ръководил нелегална структура за частно външно наблюдение

Уволненият от Бойко Рашков шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, когото главният прокурор Иван Гешев подслони като помощник във Върховната касационна прокуратура, осъди министерството.

 

Още по темата