Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сарафов поиска наказание за районната прокурорка на София

Проверка установила дисциплинарни нарушения в работата на Невена Зартова

06 Окт. 2023Обновена
БГНЕС
Невена Зартова по време на демонстрацията на прокурори след взрива край колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска да бъде наложено дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Предложението за образуване на дисциплинарно производство е внесено във Висшия съдебен съвет от заместник главния прокурор Мария Павлова, тъй като Сарафов е на работно посещение в Хага.

Искането за наказание на Зартова е заради доклад на екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура, който е открил данни за нарушения в работата на СРП. "Констатирани са данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства - данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ заради пропуски в работата", съобщават от държавното обвинение.

Извършени са общо 58 проверки на прокурори от СРП. Пример за липса на организация и ефективен контрол е разследването на убийствата в с. Лозен. По това досъдебно производство се стигна до там, че убиецът сам признава пред разследващите, че е изненадан, че не е хванат още първия път, когато е удушил бившата си приятелка преди година.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. "Разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона. В резултат  на това част от разследванията не са приключили в  разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства", твърди се в доклада.

Заради случая с убийствата в Лозен Сарафов свали доверието си от ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и заяви, че очаква тя да се оттегли от поста. "В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС", каза през август Сарафов. Зартова отвърна, че не знае на какво основание ѝ се иска оставката, но ако има дисциплинарно или друго законово нарушение, е готова да я подаде.

АМБИЦИИ 

Невена Зартова, която беше сред близките магистрати до уволнения главен прокурор Иван Гешев, в момента кандидатства за европейски делегиран прокурор. Развитието около нея обаче едва ли ще е плюс за кандидатурата ѝ. Изслушването в Прокурорската колегия на ВСС е насрочено за края на другата седмица.

5-годишният мандат на Зартова като районен прокурор изтича в края на 2025 г. Тя влезе в системата през 2005 г. без конкурс, когато законът допускаше това. Преди това е работила като експерт в парламента и в адвокатската кантора на баща си Явор Зартов. Той бе сред магистратите, освободени от системата през 1992 г. заради "непригодност" заедно с още около 800 души. После ВСС обяви за нищожно решението си за освобождаването на Зартов, но той не поиска да се върне в системата и продължи да работи като адвокат.

Дело за смъртта на жена, което досега се е водило за причиняване на смърт по непредпазливост, ще бъде ревизирано след двойното убийство край Лозен - на 18-годишно момиче и на 27-годишен мъж.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?