Медия без
политическа реклама

Обвиненият за двете убийства в Лозен е признал и за още едно

Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София заради груби грешки по делото за смъртта на млада жена през 2022 г.

06 Авг. 2023Обновена
МВР и прокуратурата изнесоха подробности по бруталния случай от последните дни.
БГНЕС
МВР и прокуратурата изнесоха подробности по бруталния случай от последните дни.

Дело за смъртта на жена, което досега се е водило за причиняване на смърт по непредпазливост, ще бъде ревизирано след двойното убийство край Лозен - на 18-годишно момиче и на 27-годишен мъж. Това се разбра днес по време на пресконференцията на прокуратурата и МВР по повод престъплението.

Става дума за разследване за смъртта на млада жена през април 2022 г., за което обвиненият за двойното убийство сега Чавдар Бояджиев, има обвинение за смърт по непредпазливост. Бояджиев беше задържан вчера на пътя между Айтос и Бургас и предстои утре прокуратурата да иска от съда постоянния му арест. В признанията си за двете убийства Бояджиев е разказал, че и това от 2022 г. е било умишлено.

В работата на МВР и прокуратурата по случая от 2022 г. има много пропуски, се разбра по време на брифинга. Затова е снето доверието от ръководството на столичното 8 районно управление. Ще се търси отговорност и от предишното ръководство на СДВР за цялостната организация по разследването на това престъпление, посочи зам. главният секретар на МВР Живко Коцев. Началникът на сектор "Престъпления против личността" в СДВР гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност, а началникът на столичното Осмо РУ напуска системата на МВР, съобщи след това МВР.

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов пък поиска оставката на районната прокурорка на София Невена Зартова, която в момента е сред кандидатите за европейски прокурори. Зартова обаче отказа да подаде оставка. "Нито Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ми дават право да нареждам на прокурор от Софийската районна прокуратура извършването на каквито и да е действия по конкретно дело, наблюдавано от него", заяви тя. Ако Зартова не подаде оставката сама, случаят ще бъде отнесен до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, заканва се Сарафов.

"Брутална некомпетентност и немарливост, както по отношение на установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация. Ако първото убийство е разследвано адекватно и професионално, извършителят не би следвало да е на свобода, респективно нямаше да е в състояние да извърши следващите две убийства", коментира и.д. главният прокурор пред "Сега".

"Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия", се казва в изявлението на Сарафов. Според него е установено, че обвиненият за двойното убийство Чавдар Бояджиев е "извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство, за което е водено за причиняване на смърт по непредпазливост в Софийската районна прокуратура". Сарафов казва, че прокуратурата е неглижирала и подценила разследването по случая и допуснала груби грешки.

Разследването е изискано от Софийската градска прокуратура, за да бъде проверено. По това дело Бояджиев е пуснат срещу подписка от Софийския районен съд, а прокуратурата не е протестирала това определение.

Вниманието на прокуратурата към делото, водено за смърт по непредпазливост, е насочено от самия Бояджиев. По време на разпита си сега той дава подробни обяснения как са извършени двете убийства. В края на разпита си дава обяснения и за извършено от него друго умишлено убийство през април 2022 г., посочи зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

За убийствата край Лозен

Двете жертви са убити през около 4 часа - първо ученичката късно вечерта на 4 август, а след това и младият мъж. Обвиненият Чавдар Бояджиев е направил пълни самопризнания, потвърдиха разследващите. Бояджиев разказва, че първо е удушил момичето, е след това е стрелял по него. Мъжът пък е застрелян.

От Бояджиев са иззети пистолет, в чийто пълнител има патрон, както и един патрон в цевта, а също и дрехи, кутия с патрони и банкова карта на убитото момче, обясни прокурор Кръстев. За изследване са взети обтривки от ръцете му като първоначалните данни потвърждават, че той скоро е стрелял. Взети са проби от под ноктите му, както и ДНК материал за изследване.

Откритият пистолет е със заличени номера. Назначена му е балистична експертиза, която да установи чий е. Самият обвиняем не е имал разрешение за притежаване на оръжие, посочиха от прокуратурата. Бояджиев твърди, че оръжието е на бащата на момичето, с което понастоящем живее. Бащата е бил служител на МВР в периода 1991 - 1998 г.

Извършени са много разпити на свидетели - близки на обвиняемия и на жертвите.

Оглед е извършен и в къщата, обитавана от Бояджиев. Иззети са вещи - дрехи и обувки. При обувките е открита кръв, като е назначена експертиза дали е на човек и дали принадлежи на някой от убитите.

От думите на прокурора се разбра, че през май 2023 г. Бояджиев е признат за виновен от Районния съд в Несебър за лека телесна повреда по хулигански подбуди, извършена през 2019 г. По това време той е с чисто съдебно минало и съдът няма друга възможност освен да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи само административна глоба, която в случая е 1000 лв.

Зам. главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че и двете убийства са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин. (Според прокурор Кръстев тепърва ще се събират доказателства за това.)

Телефонът на една от жертвите е открит край Пазарджик. А телефонът на обвиняемия е бил намерен в кофа за боклук в столичния кв. "Дружба".

По думите на Коцев убийствата са извършени по чисто користни мотиви. Жертвите и обвиняемият са се познавали добре и от дълго време, били са от неговия кръг, твърдят още от МВР.

На момичето Бояджиев се ядосал, защото поискало от него 2000 лв. за секс. Според разследващите двамата с ученичката правили сексуални клипове, които да качват за печалба в порно сайтове. Възникнало обаче недоразумение каква сума да получи тя и каква - той.

На убития 27-годишен мъж Бояджиев дължал 10 000 лв. След убийството на момичето Бояджиев му се обадил, разказал му какво е направил и поискал още пари, за да напусне страната и през Турция да замине за Русия, за да се включи във войната, разказаха разследващите показанията му. 

Бояджиев обяснил още, че има около 150 000 лв. дългове към финансови и кредитни институции.

Ще бъде проверено и дали се е занимавал с разпространение на наркотици.

Когато имаме три отделни убийства, извършени в различни периоди, всяко от тях с различни мотиви и с различно оръжие, става дума за сериен убиец, коментираха пред "Сега" магистрати.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата