Медия без
политическа реклама

17 магистрати се състезават за 7 места в българския офис на Кьовеши

Районната прокурорка на София е сред подалите документи за европрокуратурата

28 Юли 2023Обновена
Лаура Кьовеши
Илияна Кирилова
Лаура Кьовеши

17 кандидати са подали документи в конкурса за 7 места в българския офис на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, се вижда на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), където се обявяват номинациите. Срокът за кандидатстване изтича днес.

Българската квота е от 15 делегирани прокурори, като в момента работят едва 8. След като Прокурорската колегия на ВСС одобри кандидатите, номинациите се изпращат в Люксембург, където последната дума има колегиумът на европейската прокуратура. В него от българска страна участва Теодора Георгиева. Делегираните прокурори работят по евроделата тук. 

Сред кандидатите е и Невена Зартова - районен прокурор на София. Тя беше сред близките магистрати до уволнения главен прокурор Иван Гешев. 5-годишният мандат на Зартова като районен прокурор изтича в края на 2025 г. Тя влезе в системата през 2005 г. без конкурс, когато законът допускаше това. Преди това е работила като експерт в парламента и в адвокатската кантора на баща си Явор Зартов. (Той бе сред магистратите, освободени от системата през 1992 г. заради "непригодност" заедно с още около 800 души. После ВСС обяви за нищожно решението си за освобождаването на Зартов, но той не поиска да се върне в системата и продължи да работи като адвокат.)

За делегирани прокурори кандидатстват и заместниците на Зартова Иван Стефанов и Тодор Куюмджиев.

Останалите кандидате са Бойко Атанасов, следовател от София (той кандидатства за пореден път), Георги Балков от Районната прокуратура в Плевен, Моника Михайлова-Митова, Валентин Ангелов, Светослав Милушев, Виолета Желева, Марин Малчев, Анна Каменова и Пламен Петков от Софийската районна прокуратура, Бригита Байрякова и Александър Михайлов от Районната прокуратура в Пловдив, Иван Кучиев от Софийската градска прокуратура, зам.-районната прокурорка на Перник Мирослава Чифчиева-Георгиева. Документи е подал и един съдия - Светомир Бабаков от Административния съд - София-област. 

Това е петата процедура в опит да бъдат запълнени местата за делегирани прокурори.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Все още няма информация какво е установил одитът на европейската прокуратура, макар че ревизията е финализирана от поне месец. В края на юни, от офиса на Кьовеши отказаха да разкрият подробности за изводите на проверяващия екип, тъй като предстояло те да бъдат представени на колегиума на европрокуратурата. И до днес обаче не е ясно какво е установила проверката. "Сега" изпрати въпроси по темата в Люксембург, но отговори няма.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България през последните месеци. Но засега не може да се похвали с успехи в съда. 

Още по темата