Медия без
политическа реклама

Гешев разполага с частна структура за записване и подслушване

Това твърди Борислав Сарафов, който нямал никакво желание да става главен прокурор

28 Май 2023
Илияна Димитрова

Иван Гешев разполага с т.нар. частно външно наблюдение, което прави записи и подслушва. Това заяви пред bTV зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той направи това в своя коментир на снимките, които днес Антикорупционният фонд (АКФ) разпространи. На тях се вижда, че Сарафов е посещавал печално известния и вече затворен ресторант "Осемте джуджета".

От АКФ твърдят, че снимките са получени от анонимен изпращач и "потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати".

"Кога излязоха тези снимки? Днес, след като вчера бе даден анонс, че ще участвам в bTV. Срещу мен се води кална, непочтена, мръсна война. Снимките са изпратени в някои сайтове. Впрочем Гешев, винаги като става въпрос за "Осемте джуджета", забравя, че всичко ставало под контрола на специализираната прокуратура, когато той бе начело. Знаете той колко страда от закриването на тази прокуратура", изтъкна Сарафов.

И добави, че снимките не са направени със специални разузнавателни средства, а "от частното външно наблюдение. Това е нелегална структура, която се ръководи от Стефчо Банков (на снимката) - бивш шеф на Вътрешна сигурност на МВР, който бе уволнен от Бойко Рашков. В момента той е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той (Гешев) разполага с частно външно наблюдение, те правят такива записи. Със сигурност има такова нещо (структура) и се ръководи от г-н Стефчо Банков. Гешев многократно е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и е много близък с Петьо Петров-Петьо Еврото. Аз нямам никакво касателство с казуса "Осемте джуджета".

Според Сарафов Гешев се е похвалил, че разполага с над 150 такива записи и "този (Банков) е човекът, който натиска копчето и прави такива записи". 

"Това стана сутринта на 15 май, в 9 часа, когато ни покани на оперативка и ни пусна записа с члена на ВСС Йордан Стоев (б.р. - който пусна и на пресконференцията си) и каза, че сам го е направил, и че разполага с още над 150 такива записи с политици, магистрати, членове на ВСС и общественици - каза още Сарафов. - Навсякъде се използват записи, това не трябва да продължава, обществото има нужда от катарзис, за да се очистим от тези методи." 

"Снимките може би са от преди 3 години, съдя по снимките на сина си, който бе с мен. Бях там защото Гешев ме е поканил там да отида, да поговорим. Но въпросът е защо той не е на снимките - всъщност той тогава не дойде, покани ме и каза, че няма да дойде. И имам съмнение, че ме покани да ме снимат и затова не дойде", смята зам.-главният прокурор.

Сарафов каза също, че всички знакови дела, от сорта на "Барселонгейт" и това за чекмеджето с кюлчетета в спалнята на Бойко Борисов "винаги са били под контрола само на главния прокурор Иван Гешев", както и че той няма нищо общо с тях. 

"Прекратяването на "Чекмеждегейт" и активирането на "Барселонагейт" е танц на Гешев с политиците. Той им дава ясни знаци какво иска и какво очаква от тях. Очевидно е танц, който добре е овладял и танцува отдавна - продължи Сарафов. - Дълбоко съм убуден, че тази категория дела трябва да приклюват много бързо и много прозрачно. Недопустимо е да бдат държани на трупчета и да се използват за политически шантаж."

Сарафов заяви, че поведението на Гешев не е нормално: 

"Тази театралност, тази показност. Това буди в мен сериозна и искрена тревога, той има фиксация в мен. Гешев още в началото тръгна с много сериозен управленски дефицит, беше повече от ясно, че няма необходимия капацитет да ръководи такава структура. Надявахме се с колегите да израсне и да стане един нормален главен прокурор. Но нещата не само не се подобриха, но и драстично се влошиха. Той в момента руши институцията, това е мнението на болшинството мои колеги. Те се притесняват от него, защото виждат нагледно неговите методи." 

Сарафов изведнъж стана привърженик на съдебна реформа и по темата смята, че:

"Назрял е моментът за дълбока съдебна реформва, обществото няма да търпи такава прокуратура. Повече от ясно е, че не може един човек да бъде над закона." 

Но от друга страна заяви твърдо, че няма намерение да заема поста на Гешев.

"Искам да остана на мястото, на което съм в момента и да продължа да бъда полезен на колегите и на тази структура. По никакъв начин не желая да ставам главен прокурор, няма да бъда кандидат, нито да изпълнявам тази длъжност - заявявам го най-отговорно", завърши той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата