facebook
twitter

Горещи новини

Бюджетната комисия подкрепи намаляването на партийната субсидия

888
Илияна Кирилова

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие предложението на Министерския съвет за актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се намалява субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Окончателното решение ще бъде взето на пленарното заседание в петък, когато промените в закона ще бъдат гласувани на второ четене, предаде БГНЕС.

Темата днес предизвика горещ дебат сред депутатите в комисията. От ДПС защитиха своето предложение, че ако държавното финансиране на партиите бъде драстично намалено, то по-добре да бъде сведено до 0 лева, което да доведе до възможност политическите сили да получават средства по прозрачен начин от физически и юридически лица.

„Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси?“, попита Йордан Цонев по време на дебатите. „Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране, но не в изсмукан от пръстите размер, а в реален размер“, допълни още той.

Според него, колкото и прозрачен модел да бъде разписан, ако няма публично финансиране, партиите рискуват да „попаднат в ръцете на олигарси“. Той подчерта още, че за провеждането само на едни избори, една политическа партия има нужда от минимум 2 млн. лв., с които да финансира медийната си кампания и да разработи рекламни материали.

Във връзка с обществените нагласи за намаляване на партийната субсидия, Цонев коментира: „Хората не ни харесват – добре! Обаче не е измислен друг модел, освен този с политическите партии. Решава ли се проблемът, като им спреш финансирането? Не, задълбочава се“.

От ДПС са категорични – партиите имат нужда от обществено финансиране в достатъчен размер.

Категорично против се обявиха и от БСП. „Ние не сме наивници. Това е един внимателно разработен сценарий от години“, коментира проф. Румен Гечев. Според него в дебатите не бива да се привежда като аргумент проведеният през 2016 година референдум, в който 2,5 млн. души подкрепиха идеята за 1 лев партийна, защото той беше юридически невалиден. В изказването си той допълни още, че тенденцията в Европа всъщност е за постепенно увеличаването на публичното финансиране на политическите сили.

„Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева. Ще ми слагате на Трабант двигател от Мерцедес. Ние сме членове на ЕС“, каза още той.

Това даде повод на председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова да обвини БСП за това, че единствено критикуват, но не предлагат конкретни промени.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Атака" поиска Караянчева да закрие ПГ на "Обединени патриоти"

09.09.2019

1321 7
Открива се есенната сесия на парламента

04.09.2019

100 1
БТА - близо до политиците, далеч от новините

03.09.2019

Емил Василев

1833

Коментари

Nashenec

ГЕРБ+ДПС+АТАКА = ЛЮБОВ

Диагностик

БСП не са представили в НС свое предложение, какви да бъдат субсидиите.

Само се жалват, защото не ги уважават, въпреки че си ...глътнаха егото.

Диагностик

Корнела заплаши олигарсите да си приберат парите - партията не се купувала.

Освен членския внос, БСП получават пари дарени от депутатите, които всеки месец получават допълнителни 2500 лв за сътрудници. Ето как, от кого и по колко са даренията:

https://breaking.bg/politika/%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d...

 

Диагностик
Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Имаме новина, драги зрители, тепърва държавата ще попада в ръцете на олигарси.

Досега не беше така.

Мдаа.

Диагностик

Масова сеч започва в БСП. Столетницата под ръководството на оскандалената Корнелия Нинова, която сведе милионите субсидии на столетницата единствено до налични около 400 000 лева в касата, е във фактически фалит от 1 юли, след като парламентът ще намали субсидиите на партиите до 1 лев за получен глас.
Първа под ножа ще падне администрацията, наброяваща около 150 души, с половината от които Нинова възнамерява да се прости. По кабинетите в централата вече треперят за постовете си, тъй като били наобиколени от дясната ръка на лидерката Кирил Добрев, който всъщност работи срещу нея, с краткото, но ясно посление в рими: "Който има мнение, да се готви за уволнение".
Освен около 5-те милиона лева, които БСП трябва да връща като надвзети субсидии, партията има да изплаща банков кредит, 400 000 лева лизинги на нови коли, в които се возят председателката, любимката ѝ Деница Златева и други приближени на кликата, както тези взети за партийната телевизия.
Балансът по сметките на миналата година на БСП сочат, че в края на 2018-а по сметките на партията е имало 5,4 милиона и 1 милион на каса.
През април столeтницата е получила 3,2 милиона лева от годишната си субсидия. В момента обаче по признанията на самата лидерка и на Румен Овчаров в сметките на БСП има около 400 000 лева. Социалистите изчисляват, че 8-9 милиона партийна пара се губят.
Пълното безпаричие и финансовия крах на червената партия били причината и хората на Нинова в парламента да поискат удължаване на срока за обсъждането на намаляването на субсидиите с 1 седмица. Те разчитали точно на тази седмица, за да закръглят и втория транш от субсидията в размер на 3,2 милиона лева, които се надявали да получат на 1 юли.
Управляващите обаче са категорични, че никакви удължавания няма да има. Ресорната комисия в Народното събрание ще гледа предложеното от министерски съвет намаляване на субсидиите на 1 лев за получен глас днес, а още в петък депутатите ще го гласуват и това ще влезе в сила.
Безпаричието до такава степен е стиснало Нинова за гушата, че тя карала депутатите да платят от джоба си традиционния събор на червените на Бузлуджа, който всяка година се провежда около 1 август.
Причината са не само изчезналите пари на партията, но и отказът на бизнесмени от БСП да финансират празненствата, както обикновено се
случваше през други години. Например Георги Гергов плащаше доста голяма сума за сбирката на социалистите в края на политическия сезон.
Сега обаче бизнесмените не само са в противниковия лагер на Нинова, но са и мъртво обидени от просташките ѝ възгласи на конгреса да си затворят портфейлите, с което тя ги обвини, че работят срещу нея.
Затова БСП вече не може да разчита и на никакви странични помощи, още повече, че редица червени олигарси бяха застигнати от тежки кадрови и съдебни неблагополучия като небезизвестния Бенчо Бенчев от Бургас, арестуван заедно с мафиота Митьо Очите в Турция, от когото БСП се отказа.

america1332002

бесепето да привлече млади хора да и дават пари. само че не виждам как корнела с нейния отрицателен сексапил ще привлече млади мъжки погледи.

JollyRoger's

Мендичка се разпени на Ментата... Красота!🎃🎃🎃

paragraph39

RE:

 Бойко Борисов: "На който не му стигат парите, има право по най-прозрачен начин да посочи дарителите"

Хубуу, ама ако няма желаещи да са дарители за него, какви дарители да посочи?! А?!

Отделно, че Дарители могат да са само Богатите/вкл. дарители на партии/! Бедните и Небогатите НЯМАТ "излишни пари" за даряване! Нали?!

Което значи, че в НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България НЯМА да има успешно функциониращи партии на Бедните и Небогатите- за радост на Богатите! Нали?!

Тъй, де, ама пък Демокрация Е, БЕ в  НЕнародната/след 1989 г./ "демократична" Република България! Нали?!

На спечелилите/"служебно"/ партии на Богатите- от десетократното намаляне на държавната субсидия за партии, или отпадането ѝ!- ЧЕСТИТО!

Останалите най-демократично "да духат супата..."!

КАЗАХ!

vasilevil

За бсп-то не мислете те ще се оправят!Но се чудя сидеров патерицата на герб от къде ще намери пари за телевизията си?

Да не говорим за заплати след тия 1,2 % които получава?

ThePal
снимка на ThePal

А Баце ще ни направи нов стадион (национален !) с икономията.

Да приветствУВаме !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×