facebook
twitter

Горещи новини

Първа отстъпка в София за въздуха - безплатни буферни паркинги

Общината се разбърза с гласуването на по-високия данък за автомобилите
795

След пет дни тежко замърсяване на въздуха в София Столичната община направи първа отстъпка към гражданите, за да ги стимулира да ползват градски транспорт - днес буферните паркинги към метрото са безплатни за всеки, който остави колата си там и използва градски транспорт. Общината за пръв път декларира и че следи актуалната обстановка, като при регистриране на среднодневни стойности над 200 микрограма на куб. м на поне две станции, има готовност да въведе „зелен билет“.

Колкото и софиянци да се задушават от смога обаче, стратегически поставените станции рядко могат да го уловят. Прогнозите също преобладаващо показваха чист въздух за тези дни, но за днес прогнозата бе актуализирана и от зелена за всички станции, вече "обещава" умерено замърсяване в "Хиподрума" и "Надежда", а чистият ден се отлага за пореден път за сряда.

Междувременно днес депутати на ГЕРБ трябва да внесат промени, с които да засилят санкциите за горене на отпадъци по искане на кмета Фандъкова. Това обещание обаче именно вчера отбеляза една година, откакто за пръв път се появи, така че предстои да се види докъде ще стигне този път - ГЕРБ са показали, че го забравят на първия по-ясен ден.

В комисиите на Столичния общински съвет пък започна обсъждането на новия данък върху замърсяващите автомобили. Вчера ГЕРБ го прокара в транспортната комисия само с един глас, като БСП, "Демократична България" и Борис Бонев гласуваха против. Днес предстои обсъждане в комисията по околна среда.

За пореден път общината призовава гражданите да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление. Вчера в. "Сега" попита общината как кметът Фандъкова е отишла на работа, но отговор не получи. От няколко дни кметството рекламира и мобилното си приложение SofiAir, с което може да се следи за предприетите мерки, но то към момента дава само дежурните съобщения на "Московска" за извънредни проверки, без за тях да има някаква конкретна информация.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВФ: Замърсяването е признак, че Китай се съживява

06.04.2020

580 1
Столична община не вижда пореден ден със смог в София

03.04.2020

1504 2
Столичната община проспала силно замърсяване на въздуха

30.03.2020

1723 5

Коментари

Johnny2965

Какъв е капацитетът на буферните паркинги и как той се съотнася към общия брой автомобили, които се движат ежедневно в столицата?

редник

Поради что, софийски общинари, се срамите от своя език, та написахте "TAXI"?....

Ракурс
снимка на Ракурс

Има тъмнолилави чуждоговорящи

peniko

Преди месец прекарах 3 седмици в БГ. Ами то май само на малките кварталните дюкянчета надписите са на български (където още ги има). Най-ме изкефи една табела в Прохода на Републиката - "Benzin - 2 km".

Simplicissima
снимка на Simplicissima

понеделник  сабахлем мъглата беше пухкава и бяла, годна за дишане, пиенье и ручане, обаче до вечерта потъмне и стана отров?

 

спрете ги тия пърделиви возила бре, почвам да наказвам?

nobody2

таз мерка се е отепала.

хората с коли не си купуват карти за транспорта. кат си оставят колата на буферен паркинг безплатно, и после имат да сменят три пъти, прави 4,80. за връщане х2 = 9,60. 9,60 са 4 л бензин, те пък са 40 км.

че кой ще ви се възползва от мярката - да виси прав в миризливия градски транспорт, вместо на топло в колата си?

 

герп - граждани за евро-радостни погребения - те са свикнали само да взимат, не да дават.

безплатния буферен паркинг без зелен билет е тъпо като гошо тъпото, или като бацо+замката му крадливите.

Nashenec

Наложими се вчера да ползвам рейс 45 за да отида към НБУ. Не знам този рейс как е излязъл от гаража и кой го е проверявал, но пушеше при тръгване така, че отзад ставаше завеса.

Hasta la vista

Е хубаво де, ама къде са тия "буферни паркинги"? И ако ги има, защо трябва да се плаща за тях? Едва ли ще накарат някого да си остави колата там, ако трябва да плаща за това, и да ползва метро, трамвай или автобус. По този начин се обезмислят подобни паркинги, като начин за намаляване трафика...

Мордехай Вануну

В първия момент прочетох "бутафорни" вместо "буферни". Не знам защо.

Nickolas

Паркингите P+R другаде са и без това на символични цени, примерно: 24 часа за 2 Евро, 30 дена за 20 Евро, годишна карта за 100 Евро..., освен че поне половината (в Берлин) са безплатни. А където се плаща, може да се плати по всяко време с монети, банкноти, дебитна и кредитна карта.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×