Quantcast
Броят на починалите от коронавирус отново скочи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Броят на починалите от коронавирус отново скочи

455 нови случая са регистрирани у нас през последното денонощие
Обновена
5 851
 Илияна Кирилова

Броят на новозаразените с коронавирус продължава да е нисък, но починалите се увеличават.
455 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас през последното денонощие. Те са установени след направени 7674 теста. Положителни са близо 6% от направените проби.  Това показват данните в Единния информационен портал.

Общо потвърдените случаи на заразени с коронавирус  са 213 846. Активните случаи са 27 769.

Починалите през последното денонощие са 90, с което общият им брой става 8741. Вчера те бяха 37.

Хоспитализирани са 3045 души, от които 297 са в интензивно отделение.

За последното денонощие са излекувани 2256 души, с което общият им брой става 177 354. Досега са ваксинирани 25 251 души, от които 1124 през изминалите 24 часа. 

НИКАКВО УСПОКОЕНИЕ

Отварянето на заведения, ресторанти и молове към днешна дата не е възможно, въпреки че данните категорично сочат, че здравната система се справя. Това заяви пред БНТ проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница. Ако първата седмица на януари излекуваните са около 10 000, втората седмица те са 15 000, а вчера са 31 000, обясни проф. Богов.

В България никога не е имало пълно затваряне, както например във Франция. Мисля, че ако мерките бяха по-строги, нямаше да го има това първо място по смъртност на Балканите, убеден е проф. Богов.

Трябва да бъдем по-бдителни, за да не ни изиграе разхлабването на мерките лоша шега и да се наложи след 2-3 седмици затваряне отново. Всички мерки, които бяха взети от НОЩ, дадоха резултат, каза той. След две седмици, около 4-ти, ще се направи анализ и ако той позволява, ще се премине към отхлабване на някои мерки - може би тръгване на училища за по-големите ученици, театрите... Най-накрая ще останат заведенията и моловете, категоричен е проф. Богов. Това е въпрос на търпение и разум. Ако ситуацията позволява, мерките ще бъдат релаксирани, допълни той.

По въпроса за новия щам на вируса от Великобритания, проф. Богов заяви, че не би говорил за нов щам, тъй като се очаква един вирус да мутира всеки месец. В сърцевината си РНК е една и съща, има разлика в белтъчната обвивка, която създава впечатление на нов щам, обясни той. Според мен, няма да има промяна в алгоритъма на лечение при нов щам, смята проф. Богов.

Директорът на Александровска болница е категоричен, че напрежението в здравната система е спаднало до поносими граници. Ако вземем за база най-големия пик в месец ноември, когато отделението беше запълнено и имаше чакащи, сега то е запълнено на 30%, каза проф. Богов.

От вчера ваксинираме хора извън персонала на болницата. Вчера ваксинирахме 24, ваксинацията продължава и днес, каза още директорът на Александровска. Пътят на заразата предполага, че най-малките или подрастващите или боледуват по-леко, или не се заразяват. Приоритетни остават възрастовите групи над 65-70 години, категоричен е проф. Богов. Според него, в случаите на починали възрастни хора след ваксинация в Европа, причината за смъртта не е ваксинацията, а страдания вследствие на други заболявания.

Директорът на Александровска болница прогнозира, че може би в средата на февруари ще има покачване на заразените с ковид-19 и все още е рано да се говори за затваряне на ковид отделенията

Още

Япония въвежда извънредно положение 3 месеца преди Олимпиадата

22.04.2021

901
COVID-19 взе още 100 жертви у нас

22.04.2021

1209
COVID-19 почти уби рокзвезда, която не вярваше в него

21.04.2021

742