facebook
twitter

Горещи новини

Брекзит без споразумение с ЕС може да засегне 600 000 работни места

954
Pixabay

Брекзит без споразумение с Евросъюза може да изложи на риск 600 000 работни места по целия свят, като Германия е най-силно засегната, сочи проучване на института IWH в Хале (Гер), цитиран от БНТ.

Екипът е изчислявал какво ще стане, ако вносът на Обединеното кралство от ЕС намалее с 25% след Брекзит.

Изводът е, че около 103 000 работни места ще бъдат застрашени в най-голямата европейска икономика - Германия, и 50 000 във Франция. В Германия най-силно засегната ще е автомобилната индустрия - с 15 000 работни места, много от тях във „Фолксваген“. В Франция пък най-големи сътресения се очакват в сектора на услугите.

В държавите от ЕС на риск биха били изложени общо 180 000 длъжности във фирми, които пряко изнасят за Великобритания. Но други 433 000 работници в Евросъюза и по света ще бъдат засегнати, тъй като техните работодатели продават на компании, които пък от своя страна изнасят във Великобритания.

Засягане от Брекзит не означава непременно, че работниците ще бъдат уволнени, отбелязват от IWH. Според тях недостигът на квалифицирана работна ръка ще принуди част от работодателите да се опитат да поддържат персонала чрез намаляване на работния ден или чрез търсене на нови пазари.

Ключови думи:

Брекзит, ЕС
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел ще прави мониторинг за върховенството на закона в целия ЕС

17.07.2019

193 2
Анкара: Санкциите на ЕС няма да засегнат добива на газ

16.07.2019

1452 25
Вносът на алкохол и цигари от ЕС се е увеличил с над 40%

15.07.2019

Алиса Иванова

193

Коментари

авакум 78

 

 

 

                Изводът е, че около 103 000 работни места ще бъдат застрашени в най-голямата европейска икономика - Германия, и 50 000 във Франция. В Германия най-силно засегната ще е автомобилната индустрия - с 15 000 работни места

 

                            Да компенсират с износ за Русия !

cisco1

Не става, в РФ има мито за ЕС автомобили така че вместо Германия да изнася коли строи заводи в РФ за да ги произвежда на място и да ги продава безмитно

Моите5стотинки

тя Русия да не е разтегателна....Китай при намаляване икономическия ръст на всеки 1% получава по 20млн. безработни...

JollyRoger's

Бантустанът ще остане незасегнат, щото няма да ни спират колхозните жълтици. Тъй рече Флориан Заратустров, а той никога не лъже. Щото не може, тъй като не разбира какво бръщолеви.

Paco Pacov

Никой, никога не е предполагал. че англичаните може да се окажат толкова глупави. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Soro

Началото на края .

IvanM

В Германия най-силно засегната ще е автомобилната индустрия - с 15 000 работни места

 

Ами, ако германската автомобилна индустрия реши да изтегли производството на автомобили от Великобритания в Германия. Може и френската да реши така. Става въпрос за Бентли, Ролс Ройс, Мини и Воксхол. Това, ако не броим настъпилия вече отказ на Нисан да сглобява още един от своите модели в ОК. Щели да го правят в Япония. Разбираемо, след като Япония вече има спораумение с ЕС.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×