Медия без
политическа реклама

Блумбърг: САЩ и Китай постигат търговско споразумение

Тръмп заяви в Туитър, че Вашингтон е близо до "голяма сделка"

13 Дек. 2019Обновена

Съединените щати постигнаха принципно споразумение с Китай по търговската сделка, предава Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

Сега сделката се договаря с американския президент Доналд Тръмп, съобщи агенцията, цитирана от АФП.

„Като част от преговорите бяха постигнати ключови споразумения за първата фаза на сделката с Китай, сега се очаква Доналд Тръмп да го одобри“, съобщава Блумбърг.

По този начин въвеждането на нови мита върху продукти от Китай, насрочено за 15 декември, може да се забави. По-рано администрацията на САЩ определи постигането на споразумение с Китай за първата фаза на сделката като главно условие митата да не влязат в сила след дни.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон е близо до "голяма сделка" по отношение на търговията с Китай. "Приближаваме се много до голяма търговска сделка с Китай. Те я желаят, както и ние!", написа Тръмп в Туитър, цитиран от БНР.

Коментарите идват след съобщения по-рано през деня, че Тръмп ще се срещне със своите топикономически и търговски съветници, за да обсъди с тях хода на търговския диспут с Китай и дали да се продължи напред с процедурата за налагане на допълнителни тарифи върху вноса на китайски стоки за близо 160 млрд. долара, което по плана трябва да бъде факт през уикенда (на 15-и декември).

"Уолстрийт джърнъл" пък хвърли преди малко "бомба", съобщавайки, че САЩ са предложили на Китай да намалят с 50% съществуващите тарифи.

 Според източници на финансовото издание американските преговарящите предлагат да намалят съществуващите китайските тарифи с 50% и да отменят тази, която трябва да влезе в сила на 15 декември. Ако Пекин приеме предложението, тарифите за китайски стоки на стойност 360 милиарда долара ще бъдат намалени наполовина.

Тази оферта е била направена през последните няколко дни, посочва "Уолстрийт джърнъл", като в замяна Пекин трябва да поеме ангажимент за закупуване на големи количества американски селскостопански и други продукти, да защити правата на интелектуална собственост на американските компании и да позволи по-широк достъп до сектора на финансовите услуги в Китай.

Изразеният от Тръм оптимизъм относно предстоящо търговско споразумение с Китай и непотвърдената инфлация на "Уолстрийт джърнъл" заразиха със силен позитивизъм инвеститорите на американските пазари на акции, като и трите водещи фондови индекса нараства с над 1% към нови исторически върхове.

Около час след старта на днешната търговия, индексът на сините чипове DJIA се повишава с 1,06% (ръст от 290 пункта) към нов рекорден връх около 28 225 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 1,02%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,03%, като и те бележат нови исторически върхове съответно около 3 176 пункта и около 8 745 пункта.

Още по темата