facebook
twitter

Горещи новини

Блумбърг: САЩ и Китай постигат търговско споразумение

Тръмп заяви в Туитър, че Вашингтон е близо до "голяма сделка"
712

Съединените щати постигнаха принципно споразумение с Китай по търговската сделка, предава Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

Сега сделката се договаря с американския президент Доналд Тръмп, съобщи агенцията, цитирана от АФП.

„Като част от преговорите бяха постигнати ключови споразумения за първата фаза на сделката с Китай, сега се очаква Доналд Тръмп да го одобри“, съобщава Блумбърг.

По този начин въвеждането на нови мита върху продукти от Китай, насрочено за 15 декември, може да се забави. По-рано администрацията на САЩ определи постигането на споразумение с Китай за първата фаза на сделката като главно условие митата да не влязат в сила след дни.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон е близо до "голяма сделка" по отношение на търговията с Китай. "Приближаваме се много до голяма търговска сделка с Китай. Те я желаят, както и ние!", написа Тръмп в Туитър, цитиран от БНР.

Коментарите идват след съобщения по-рано през деня, че Тръмп ще се срещне със своите топикономически и търговски съветници, за да обсъди с тях хода на търговския диспут с Китай и дали да се продължи напред с процедурата за налагане на допълнителни тарифи върху вноса на китайски стоки за близо 160 млрд. долара, което по плана трябва да бъде факт през уикенда (на 15-и декември).

"Уолстрийт джърнъл" пък хвърли преди малко "бомба", съобщавайки, че САЩ са предложили на Китай да намалят с 50% съществуващите тарифи.

 Според източници на финансовото издание американските преговарящите предлагат да намалят съществуващите китайските тарифи с 50% и да отменят тази, която трябва да влезе в сила на 15 декември. Ако Пекин приеме предложението, тарифите за китайски стоки на стойност 360 милиарда долара ще бъдат намалени наполовина.

Тази оферта е била направена през последните няколко дни, посочва "Уолстрийт джърнъл", като в замяна Пекин трябва да поеме ангажимент за закупуване на големи количества американски селскостопански и други продукти, да защити правата на интелектуална собственост на американските компании и да позволи по-широк достъп до сектора на финансовите услуги в Китай.

Изразеният от Тръм оптимизъм относно предстоящо търговско споразумение с Китай и непотвърдената инфлация на "Уолстрийт джърнъл" заразиха със силен позитивизъм инвеститорите на американските пазари на акции, като и трите водещи фондови индекса нараства с над 1% към нови исторически върхове.

Около час след старта на днешната търговия, индексът на сините чипове DJIA се повишава с 1,06% (ръст от 290 пункта) към нов рекорден връх около 28 225 пункта. Широкият индекс S&P500 се повишава с 1,02%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,03%, като и те бележат нови исторически върхове съответно около 3 176 пункта и около 8 745 пункта.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕСПЧ: България не трябва да експулсира в Китай уйгури-бежанци

20.02.2020

Обновена

543 9
Русия обяви пълна забрана за влизането на китайци в страната

18.02.2020

1988 25
Шойгу: САЩ ограбват нефтените богатства на Сирия

18.02.2020

3553 41

Коментари

ppipi7766

По този начин въвеждането на нови мита върху продукти от Китай, насрочено за 15 декември, може да се забави.

 

Колко предвидимо!

Черният петък изпразни рафтовете, за ново зареждане трябват месец два чисто технологично да се произведе и докара от Китай. Зер американците не харесват празни магазини.

Колкото до "сделката", една от "поредните" сключени с Китай, Русия, Северна Корея.

Антей

 

Това ли е "злоупотребата с власт", заради

която американските демократи

 

искат импийчмънт на президента Тръмп?!

 

Уплашените демократи -

изглежда не могат да разберат,

 

че мистър Тръмп

работи здраво за благополучието на собствените си

американски народ и бизнес!

 

Като добър и успешен човек е разкрил

без никакъв егоизъм в няколко книги -

 

какъв е пътят на успеха и прочие...

И не може да бъде обвиняван тъй ...безпринципно.

 

Взаимната изгода и сътрудничество

е в основата на всеки успех!

 

И факт - разбирателство между Китай и САЩ!

 

✌️ :)

 

F1

Писанието по-горе да се разбира " САЩ и Китай се разбраха да се разберат".

bilbotorbins

Наблюденията ми върху англосаксите казват, че веднъж постигнали някакъв успех в преговорите с Китай, те ще продължат с натиска и ще опитат да си издействат още отстъпки...и още...и още.

ГАМЕНЧЕТО

Надали, надали, надали.

Китайците не са това което бяха.

Американците не са това което бяха.

 И ние не сме това което бяхме-десети по износ на оръжие, най голямо производство на домати на глава от населението и прочее от златните години на българската държава.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Помпат си пазара със слухове - който е близо до Уолстрийт Джърнъл и медиите на Блумбърг капитализира ;-)))

Фактът, че DJIA, NASDAQ и S&P500 (в обратната посока 10-год. US облигации) са толкова чувствителни към търговската война показва ясно кой печели от протакане и кого времето притиска. Проблемът на Щатите е да измислят как да представят загубата за tremendous victory, Китай това хоро го знаят - ще се включат ;-)))

paragraph39

САЩ официално отложиха влизането в сила на допълнителни мита срещу Китай

14 Декември 2019

Това се посочва в изявление на представителя по търговски преговори, публикувано в базата данни на Федералния регистър...

Търговският представител на САЩ Роберт Лайтхайзер заяви пред журналисти, че в рамките на търговските преговори президентът Доналд Тръмп се съгласи да се откаже от допълните мита върху китайски стоки, което трябваше да се случи на 15 декември...

Влез или се регистрирай за да коментираш