Quantcast
Австрия започна да прилага задължителна ваксинация | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Австрия започна да прилага задължителна ваксинация

Дания отбеляза абсолютен рекорд по заразяване в деня на пълната отмяна на предпазните мерки
Обновена
2 802
 ЕПА/БГНЕС
Австрийският парламент наложи задължителната ваксинация срещу ковид-19 чрез закон

От днес в Австрия влиза в сила нов закон, който прави ваксинацията срещу ковид-19 задължителна за всички над 18-годишна възраст, предаде БНР. Австрийското правителство обяви, че така ще се предотвратят бъдещи локдауни. Каролин Едстадлер, министър на ЕС и конституцията, заяви, че правителството е „много наясно, че това наистина е сериозна стъпка и наистина трудна мярка“.

На хората, които откажат да се ваксинират, ще бъде наложена глоба от 600 до 3600 евро. Изключения се предвиждат за хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини или които са бременни. Около 72% от австрийците са напълно ваксинирани.

- Канадският премиер Джъстин Трюдо осъди протестите в столицата Отава срещу задължителните ваксини и определи демонстрациите като „обида за паметта и истината“, предаде Би Би Си. В понеделник Трюдо заяви, че канадците са отвратени от поведението на някои от участниците в протестната акция и настоя, че няма да се остави да бъде сплашен.

Стотици камиони и други превозни средства, нарекли се Конвой на свободата, блокираха през уикенда центъра на Отава заради влизането в сила на изискване за задължителна ваксинация на шофьорите, които пресичат границата със САЩ.

Високопоставени членове на опозиционната Консервативна партия, която миналата година изгуби трети последователни избори срещу либералите на Трюдо, приветстваха демонстрантите. По-рано и лидерът на консерваторите Ерин О‘Тул даде подкрепата си за действията им.

- Дания отбеляза абсолютен национален рекорд по заразяване с коронавирус точно в деня, когато отмени всички предпазни мерки. Днес бе съобщено за 28% положителни проби и 45 000 заразени за едно денонощие. Ваксинираните в страната са 81%, а с трета доза са 60%. Властите решиха повече да не смятат ковид-19 за социално опасно заболяване, чието разпространение "означава или предизвиква опасност от сериозни нарушения на важни обществени функции".

- От днес 12 свещеници в Кипър са отстранени от църковна служба и изпратени в задължителен тримесечен отпуск заради отказа си да се ваксинират срещу коронавируса. Наказанието обхваща и периода на Великденските празници. С решението си да постави под „църковна карантина” 12-те духовници архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори изпълни предупреждението си за строги действия срещу неваксинирани свещенослужители, което отправи в началото на януари.

От 123-ма свещеници в архиепископията 27 са били неваксинирани в деня, когато бе обявено намерението за санкции. От тях 15 са получили необходимата доза или са били освободени по медицински причини. Останалите 12 ще бъдат изправени пред последствията, тъй като не само не са се подчинили на главата на църквата да се ваксинират, но са и убеждавали вярващите да ги последват, посочи архиепископът.

Задължителният тримесечен отпуск включва намаляване на заплатата им и въздържане от участие във всякакви църковни обреди. Предстоятелят на Кипърската църква заяви, че, ако за 3 месеца санкционираните свещеници не се покаят и продължат да не спазват изискванията, отстраняването им може да бъде продължено до 6 месеца или да доведе до лишаването им от сан. Влиятелният 80-годишен архиепископ Хрисостомос Втори е силен поддръжник на имунизацията срещу коронавируса като „християнски дълг” и самият той е с поставена и трета доза ваксина.

- Британските министри оповестиха планове да прекратят нареждането за задължително ваксиниране срещу ковид-19 на работещите в националното здравеопазване, за да се предотврати масово напускане на служители от предната линия в борбата с пандемията.

Министърът на здравеопазването Саджид Джавид потвърди решението пред депутатите в Камарата на общините късно снощи, отказвайки се на практика от политика, за която той самият настояваше, въпреки растящата загриженост, че тя може да доведе до уволнения или напускания на ключов персонал в и без това изпитвaщото затруднения национално здравеoпaзване.

Задължителното имунизиране отпада и в сферата на социалните грижи. Това става три дни преди 3 февруари, който бе определен като краен срок за неваксинираните да започнат с първа доза или ще бъдат освобождавани от длъжност. Над 127 000 болничен персонал и служители в домове за социални грижи не са получили нито една доза ваксина.


- Италия въвежда от днес облекчения на рестрикциите за влизане в страната на граждани от страните членки на ЕС, съобщават италиански медии. Пристигащите ще трябва да представят един от трите документа - или сертификат за ваксинация срещу ковид-19, или сертификат за прекарана зараза, или документ, потвърждаващ отрицателен резултат от Пи Си Ар тест, или антигенен тест за ковид-19, като Пи Си Ар тестът трябва да е не по-стар от 48 часа, а антигенният - не по-стар от 24 часа. Освен това се попълва и задължителен формуляр за локализация на пътниците. Единствено при непредставяне на нито един от тези документи има петдневна карантина.
Подробни инструкции за правилата за влизане в страната има на сайта на българското министерство на външните работи в подраздела "Италия" на раздела "Коронавирусът - Как да пътувам", както и на интернет страницата и във фейсбук страницата на посолството на Италия в България.
Италия спрямо България е страна от червената зона.

- Китай посрещна Лунната нова година с регистрирани само 66 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие. Заразените са малко повече в сравнение с ден по-рано, когато бяха 58.
Двадесет и седем от нови случаи са местни, а 39 са внесени от чужбина. Тринадесет от местните случаи са регистрирани в провинция Чжъцзян, седем в северния град Тянцзин и два в столицата Пекин.
Общият брой на заразените с ковид в Китай достигна 106 139. Общият брой на смъртните случаи, свързани с ковид, е 4636.

Още

И Италия рискува да попадне в капана на крайнодесните

25.09.2022

Обновена

3046
ЦИК излезе с половинчато решение за избирателите в карантина

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

172
Китай подкрепи ЕС, а не Русия в конфликта с Украйна

23.09.2022

14544