facebook
twitter

Горещи новини

Атанас Голомеев влиза в Залата на баскетболната слава

379
архив

Един от най-добрите баскетболисти на България за всички времена - Атанас Голомеев, ще бъде приет в Залата на славата на този спорт. 71-годишният бивш център на "Академик" (Сф), "Левски" и националния отбор, ще стане вторият български баскетболист, удостоен с огромната чест след Ваня Войнова, която бе приета посмъртно през 2007 г. В Залата на славата на баскетбола има и още двама българи, но те са рефери - Артеник Арабаджиян-Арто и Валентин "Тино" Лазаров.

Международната федерация по баскетбол (FIBA) включи Голомеев в "клас 2019", който ще бъде приет на церемония на 30 август в хотел „Шератон“ в Пекин. Избирането му съвпада и със 100- годишнината на организирания баскетбол, която през 2019 г. отбелязваме у нас.

Ето какво написа в поканата си за церемонията новият Генерален секретар на ФИБА Андреас Заклис до българската легенда:

„Уважаеми г-н Голомеев,

За нас е огромна чест да Ви информираме, че сте избран за член на клас 2019 за ФИБА залата на славата като играч.

The FIBA Hall of Fame е олтар, посветен на удивителните хора, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Вашите изключителни постижения като национален състезател на България, с две титли на най-добър реализатор за 5-те участия на Евробаскет, а също и безбройните Ви постижения в професионалния баскетбол допринесоха много за израстването на играта във Вашата страна и по света.

Много сме щастливи да Ви информираме, че името Ви е включено сред тези на най-почетните и заслужили играчи и искаме да Ви поканим на Специалната церемония по приема на 30 август, 2019 г. в хотел „Шератон Гранд“ в Пекин, където заедно да отбележим приноса Ви за баскетболната игра.

От цялото си сърце Ви поздравявам за номинацията Ви за прием в Залата на славата на ФИБА и се надявам скоро да се срещнем лично в Китай“.

В клас 2019 са и Джанет Арсен, Марго Дудек, Алонзо Моурнинг, Фабрисио Оберто, Хосе Пикулин Ортиз, Мосен Меат Варда и Иржи Дудек. Сред треньорите са почетени Наталия Хейкова, Богдан Танйевич и Му Зуюн.

------------

Атанас Голомеев, популярен в баскетбола с прозвището си Змея, е роден на 5 юли 1947 г.  в София. Играе в ЦСКА като войник, в канадския университет "Макгийл", "Академик" (Сф, 1969-1974), "Левски" (1974-1981), в турския "Адана" (1981-1983). Печели общо 8 титли (по 4 с "Академик" и "Левски") и 4 национални купи с "Левски".

Участва на 5 европейски първенства, като два пъти става реализатор №1 - през 1973 и 1975 г. Четири пъти е избиран в символичната петорка на европейските финали. През 1991 г. е избран в Топ 50 на най-добрите баскетболисти в света за всички времена. Като треньор става шампион с "Левски" през 1986 г. Беше за кратко и президент на българската баскетболна федерация.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Майкъл Джордан: Кобе ми беше като малък брат

27.01.2020

1
Девет души са загиналите в авиокатастрофата с Кобе Брайънт

27.01.2020

174 1
Кобе Брайънт и една от дъщерите му загинаха в авиокатастрофа

27.01.2020

3470 13

Коментари

Лoвkия

??

Sapienti_sat

Браво! ?

Коронният му номер около коша беше отскок, с обръщане и обикновено вкарваше! ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×