Quantcast
Американското разузнаване се е сдобило с проби от лабораторията в Ухан | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Американското разузнаване се е сдобило с проби от лабораторията в Ухан

7 494
 ЕПА/БГНЕС

Американските разузнавателни агенции са се сдобили с генетични данни, които биха могли да бъдат ключови за разкриването на произхода на Covid-19, предава Си Ен Ен.

Базата данни, с която САЩ разполага, съдържа проби от вируси, изследвани в лабораторията в Ухан, за която се смята, че е първоизточникът на огнището на Covid-19. Не е ясно точно как и кога американските разузнавателни агенции са получили достъп до информацията, но машините, използвани за обработката на генетични данни от вируси, обикновено са свързани с външни сървъри, базирани на облак, което оставя отворена възможността те да бъдат хакнати, обясняват анонимни източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде на учените 90 дни, за да превърнат тази планина от необработени данни в използваема информация, което крие в себе си редица предизвикателства. За обработването на пробите разузнавателните агенции разчитат на суперкомпютри в 17-те лаборатории на Министерството на енергетиката. Те се нуждаят от учени, достатъчно квалифицирани, за да интерпретират сложни данни, свързани с генетичната последователност, а също така трябва да говорят китайския език мандарин.

Учените в САЩ ще изследват генетичните данни от 22 хил. проби от вируси, които се изучават в Института по вирусология на Ухан. Тези данни бяха свалени от интернет от китайски служители през септември 2019 г. и оттогава Китай отказа да ги предаде на Световната здравна организация и САЩ.

Ключови думи:

САЩ, Ухан, коронавирус, COVID-19

Още

Русия забрани на 963 американци да влизат в страната

21.05.2022

Обновена

2137
Посланикът на САЩ обеща отлични цени на втечнения газ за България

21.05.2022

2170
Западът дава на Украйна ракети "Харпун" срещу руската морска блокада

20.05.2022

3820