Медия без
политическа реклама

Разрив между БЛС и НЗОК блокира повечето пари за болниците

"Ножът е опрял до кокала!", заявиха лекарите, които са готови и на протести

09 Ноем. 2022Обновена
"Ядеш сега или гориш" - така лекарите възприемат решението на касата за 8% скок на клиничните пътеки, определено от тях като подхвърлени "трохи"
Илияна Кирилова
"Ядеш сега или гориш" - така лекарите възприемат решението на касата за 8% скок на клиничните пътеки, определено от тях като подхвърлени "трохи"

Увеличението на цените на клиничните пътеки и повечето средства за болниците остават под въпрос заради настъпилия разрив между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса. Днес от БЛС се оттеглиха от преговорите за новия рамков договор, заявявайки, че разговорите с това ръководство на касата са невъзможни заради едноличния стил на вземане на решения и настоявайки дори за оставките на управителя на НЗОК проф. Петков Салчев и председателя на Надзорния съвет на Касата - д-р Александър Златанов.

Сривът в отношенията идва ден след заседание на Надзорния съвет на касата, на което надзорниците са одобрили 8% скок в цените на клиничните пътеки със задна дата от 1 септември. Решението шокира лекарите, настояващи за 18% увеличение, тъй като първоначално се обсъждаше повишението да бъде между 12 и 20% в зависимост от това колко е излишъкът в бюджета на касата. В хода на преговорите служебният здравен министър проф. Асен Меджидиев заяви, че новият ръст на пътеките ще е до 10%. Преди дни пък се коментираше ръст от 12% за септември, октомври и ноември и 8% след това.

"Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 г. Това е нарушение на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства", обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в съобщение до медиите. "Вместо заедно да договорим Методика (за разпределяне на парите, които останат в края на годината - бел. ред.) за пореден път получаваме гласувани готови текстове, ултимативни, които или приемаме, или имаше една реклама, в която се казваше „ядеш сега или гориш". А в случай, че не приемем, лекарите и лечебните заведения не получават и малкото трохи, които им се подхвърлят", заяви той.

По думите му до този момент между лекарите и касата не е имало реални преговори нито що се отнася до разпределянето на средствата за т.г., нито по отношение на 3-годишния рамков договор, който трябва да подписан в края на годината и който лекарите в страната чакат. От БЛС наричат последното решение на надзора на касата "рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от Парламента за здраве", а самите преговори за "бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес". 

"БЛС излиза от преговорния процес с настоящите ръководства на Надзорния съвет на НЗОК и на Касата. Нещо повече - настояваме за оставките на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет на Касата - д-р Александър Златанов. Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията - Парламент и Министерски съвет", категорични бяха от ръководството на БЛС по време на извънреден брифинг на Съсловната организация. Оттам се обърнаха към всички парламентарни групи "да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми в системата, свързани с начина на управление на НЗОК и с начина на разпределение на средствата за здраве". "Ножът е опрял до кокала! Оттук нататък си запазваме правото да предприемем последващи законови действия - включително и протестни", каза още председателят на БЛС, обърщайки се и към пациентите, на които обеща да защитава правата, недопускайки да се да се взимат еднолични решения в ущърб на съсловието

Припомняме, че лекарите и касата са на различни мнения как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата. Лекарите настояваха тези пари да не се връщат в държавния бюджет и да се проведат спешни преговори с касата за разпределянето им. От НЗОК потвърдиха, че те няма да се връщат в бюджета, но че е по-удачно средствата да се дадат авансово на болниците за януари догодина. 

Пред clinica.bg председателят на Надзорния съвет на касата Александър Златанов обяснява, че е имало много предложения за повишаване на цените на клиничните пътеки, но реалните възможности се определят от наличностите във фонда, които е изчислено, че стигат за 8% ръст на клиничните пътеки и 18% увеличение на медико-диагностичните дейности. По думите му БЛС следва да погледне сериозно на предложението им за методика, по която да се разпределят останалите в края на годината пари - дали за имунизация, за профилактика или друго, но не като "бонус за някого". "Няма механизъм, по който тези пари да се изгубят, те са на здравноосигурените хора и трябва да отидат за тях по най-добрия начин", заявява той. Според изчисленията на НЗОК с предишното увеличение на клиничните пътеки от 25% (от 1 май) общият скок сега ще стане около 35%.

 

НАПРЕЖЕНИЕ

От "Продължаваме промяната" заявиха, че са силно обезпокоени от прекратяването на преговорите между БЛС и НЗОК, което според тях излага на риск сигурността на здравноосигурителната система. От партията посочват, че при последното редовно правителство е постигнато високо ниво на сътрудничество между договорните партньори, довело до "безпрецедентно увеличение на цените на медицинските дейности - около 33% в извънболничната помощ, 25%  - в болничната помощ". Според тях обаче конфликтът между лекарите и касата сега е логично следствие от липсата на внесен в НС законопроект за бюджета на НЗОК за 2023 г. "Искането за удължаване на действието на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. на практика замразява преговорния процес за новите рамкови договори в здравеопазването за 2023-2025 г. То е бягство от отговорност и противоречи на Закона за здравното осигуряване", казват от ПП и настояват ръководството на МЗ и НЗОК да поемат отговорност и да осигурят необходимите условия за успешен изход на преговорите с всички медицински съсловия. "В противен случай назрява напрежение не само при лекарите, но също при денталните лекари и магистър-фармацевтите. Средства за това има - те са в излишъка на НЗОК. Нека този излишък бъде разпределен, за да се подсигури нормалната работа на системата на здравеопазването", казват от ПП.

 

Няколко месеца след като клиничните пътеки в здравеопазването бяха увеличени с 25% (от 1 май) се задава ново увеличение.
Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за това как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата