Медия без
политическа реклама

Задава се ново увеличение на клиничните пътеки - между 12-20%

Излишъкът в НЗОК ще бъде преразпределен

От БЛС настояват за 18% скок на стойността на клиничните пътеки
Илияна Кирилова
От БЛС настояват за 18% скок на стойността на клиничните пътеки

Няколко месеца след като клиничните пътеки в здравеопазването бяха увеличени с 25% (от 1 май) се задава ново увеличение. Това стана ясно вчера след среща на членове на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса и Българския лекарски съюз заедно с представители на ръководството на здравното министерство.

От МЗ съобщиха, че служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е свикал работната среща, на която е присъствал и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, заради "нарастващото напрежение в сектор "Здравеопазване" във връзка с възнагражденията на медицинските специалисти".

В последните дни редица болници действително се оплакват от невъзможността да повишат заплатите на лекарите и сестрите си, тъй като според тях 25%-то увеличение на клиничните пътеки не е достатъчно, а и вече е "изядено" от инфлацията. Последно бе съобщено за около 200 болници, в които заплатите са под договореното в националния рамков договор. Готвят се и протести - утре например ще протестира спешната помощ.

"Министър Меджидиев предложи да бъде направено увеличение на цените на клиничните пътеки. Предложението му беше прието от присъствалите на срещата представители на НЗОК и от БЛС. След разискванията те не успяха да постигнат консенсус за точен процент, но ще бъде разглеждан вариант за скок между 12-20%, които ще бъдат преразпределени от излишъка във фонда", съобщиха от пресслужбата на МЗ. И уточниха, че за да влезе в сила увеличението, ще бъде подписан и нов анекс.

Припомняме, че БЛС и НЗОК бяха на различни позиции за това как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата. Лекарите настояваха тези пари да не се връщат в държавния бюджет и да се проведат спешни преговори с касата за разпределянето им. От НЗОК пък смятаха, че е по-удачно те да се дадат авансово на болниците за януари догодина.

Малко по-рано стана ясно, че от БЛС настояват стойностите на клиничните пътеки да се повишат с 18 на сто. Председателят на организацията д-р Иван Маджаров уточни, че това увеличение трябва да бъде със задна дата - от 1 септември, и да бъде за всички клинични пътеки. 

Ако стойността на клиничните пътеки се повиши с 10%, това означава още 23 млн. лв. общо за болниците, или по 253 млн. лв. месечно, изчислява зам.-здравният министър д-р Александър Златанов. По думите му към момента те изработват около 230 млн. лв. месечно.

Към 30 септември т.г. анализ на НЗОК за изпълнението на бюджета й, цитиран от clinica.bg, показваше, че здравната каса ще има излишък на средства към края на годината в размер между 257 млн. лв. и 455 млн. лв.

 

Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за това как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата