Медия без
политическа реклама

ГЕРБ раздаде обещания на зелено и на лекарите

ПП-ДБ ги обвиниха, че саботират увеличението на заплатите в болниците

29 Май 2024
Илияна Кирилова

Предизборна пушилка в десена на заплатите в университетите и осъвременяването на пенсиите се завихря около заплатите в болниците. ГЕРБ-СДС повториха тактиката си от преговорите с ректорите и вчера кандидати за депутати раздадоха обещания на КНСБ, като установиха "абсолютно съвпадение" в исканията на синдиката в здравеопазването и програмата на коалицията.

Темата със заплатите в здравеопазването е на дневен ред покрай преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването. Старият изтече през април, без заложените в него нива на заплащане да бъдат постигнати. Припомняме, че според договореното от кабинета "Петков" преди 2 г. минималният праг за възнаграждението на лекар трябваше да е 2000 лв., за медицинска сестра - 1500 лв., а за санитар - 910 лв. Тези нива обаче са достигнати в едва 46 лечебни заведения.

По-малките болници - главно общински, срещат големи проблеми да осигурят средства за такова увеличение. В системата обаче има и съпротива срещу изсветляването на доходи, като в много болници директорите предпочитат да раздават по не особено ясни правила допълнително материално стимулиране, а на книга заплатите да се водят ниски. Поради това куп правителства се провалят в опитите си да наложат увеличение. Заради изоставането от заложените до този момент нива, служебният министър Галя Кондева вече съобщи, че предлага поне още една година да останат непроменени основните възнаграждения, указани в досега действащия Колективен трудов договор. Синдикатите обаче са твърдо против.

В стария колективен договор бяха заложени санкции за болниците, които не постигнат предвидените нива, но днес и.д. управител на НЗОК Момчил Мавров (озовал се на тази позиция с голямата помощ на ГЕРБ) заяви, че не могат да наложат глоби, понеже няма на какво основание - договорът е изтекъл.

"Възнагражденията на медиците са ахилесовата пета на българското здравеопазване. Резултат от некомпетентно управление и липса на социален диалог" - това заяви пред КНСБ проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ, съобщи самият той във "Фейсбук". От него идва и вестта, че по исканията на синдикатите за профилактиката, общодостъпната ефикасна здравна система и набелязания ръст в сектор "Здравеопазване" имат пълно съвпадение. По аналогичен начин ГЕРБ-СДС даде обещания за след изборите и на университетите, които преди това протестираха за заплати.

ПП-ДБ пък видя в случващото се саботаж за постигнатото от тях. "ГЕРБ отново се опитва да ограби хората със скалъпено оправдание. След като пробваха да откраднат 100 млн. лв. от увеличението на пенсиите и продължават да заплашват хората с вдигане цената на тока, сега служебното правителство се опитва да саботира стандарта, който заложихме за гарантиране на минимални възнаграждения на заетите в здравеопазването", написаха от коалицията. Като не пропускат да критикуват и Мавров, че "не успява да балансира текущите плащания, като не приоритизира насочването на средства към изплащането на  клиничните пътеки и медицинския персонал, за сметка на преразход при лекарствата". Именно тези проблеми с бюджета, според ПП-ДБ, са причина да се отстъпва от постигнатите договорки.

Любопитно е да се отбележи, че темата все още не е заслужила обичайния публичен коментар от Делян Пеевски, въпреки че тече от няколко дни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата