Медия без
политическа реклама

Новият анекс оправя куп недоразумения в здравеопазването

За ЯМР вече няма да се чака с месеци, а пациентите с тежък инсулт ще могат да останат до 10 дни в болница

17 Февр. 2024
За безплатен ядрено-магнитен резонанс вече няма да се чака с месеци, обещават от НЗОК и БЛС.
БГНЕС
За безплатен ядрено-магнитен резонанс вече няма да се чака с месеци, обещават от НЗОК и БЛС.

Куп недоразумения в здравеопазването се очаква да бъдат оправени с новия анекс към националния рамков договор, който определя правилата за медицинската помощ у нас. След известни спорове, днес делегатите на на 76-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз приеха и утвърдиха параметрите и условията, при които БЛС да подпише другата седмица Анекс към НРД за Медицински дейности 2023-2025 г.

Анексът трябва да улесни достъпа на пациентите до изследвания и диагностика, включително и скъпи изследвания като ядрено-магнитен резонанс, каза председателят на БЛС Иван Маджаров. Сега повечето прегледи с ЯМР са платени, а за безплатен преглед се чака с месеци. Неясно защо у нас един ЯМР работи около два часа и половина, докато в Унгария например работи 12 часа, бе огласено наскоро в надзорния съвет на НЗОК. Сега се обещава хората да не чакат с месеци за това важно изследване, макар че и занапред то ще се изписва от лекар специалист, а не от личните лекари.

Предвижда се още изследвания да могат да се правят с еднодневни процедури в болници и диагностично-консултативни центрове, без да се налага хоспитализация. Сега поради това, че някои изследвания се правят само в болнични условия, болниците масово записват пациенти в излишни хоспитализации, които често са и фиктивни - при проверка се оказва, че пациентът е у дома си. По този ред се оправдават куп засечени в проверки нарушения с получени неправомерно средства от НЗОК.

За пръв път се въвежда и минимален и максимален болничен престой при лечението на инсулт. Това ще позволи пациентите с тежък инсулт да не бъдат изписвани след четвъртия ден от болницата, а да могат да останат до 10 дни под наблюдението на лекарите.

Увеличават се цените на клинични пътеки, като ще има значителен ръст за цените на детското и майчиното здравеопазване. Продължава политиката с всяка следваща година за увеличаване на финансирането на интензивните грижи. В подкрепа на иновациите в медицината за първи път се предлага отделен ред извън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения и се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като  раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Освен това палиативни грижи за пациентите с онкологични заболявания ще могат да се ползват два пъти в годината по 30 дни при два пъти по 25 дни сега, съобщава пред БТА д-р Маджаров.

БЛС и НЗОК обаче не постигнаха съгласие какви мерки да се въведат за гарантиране на възнагражденията в болниците. В първоначалния вариант бяха предвидени глоби за болници, които не успеят да постигнат заложените в колективния трудов договор нива, както и за болници, които имат повече от 10-кратна разлика между най-ниските и най-високите заплати. Тук вчера бе договорена поредна отсрочка от 3 месеца, тъй като по-бедните общински болници нямат възможност да вдигнат достатъчно възнагражденията на медицинския си персонал.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата