Медия без
политическа реклама

Лекарите и касата влязоха в спор за парите на болниците

200 лечебни заведения не могат да вдигнат заплатите, твърди лекарският съюз

13 Окт. 2022
Илияна Кирилова
Много хора са лекувани, без да се плати на болниците за това поради технически пречки от НЗОК, твърдят от БЛС

Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за това как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата. Лекарите настояват тези пари да не се връщат в държавния бюджет и да се проведат спешни преговори с касата за разпределянието им. От НЗОК пък смятат, че е по-удачно те да се дадат авансово на болниците за януари догодина.

 

Позицията на БЛС

Председателят на БСЛ д-р Иван Маджаров обвини пред БНТ касата, че иска да върне тези средства в бюджета, въпреки че, по думите му, по закон трябва да се измисли механизъм за разпределянето и насочването им към болниците. Той припомни, че в края на април т.г. бяха премахнати ковид добавките, като тогава бе решено те да бъдат компенсирани в заплатите на лекарите през повишени бюджети на болниците, съответно и повишени цени на клиничните пътеки. "Ние искаме с 30% да се повишат цените, но постигнахме 25%. Тогава бяха постигнати договорености, че до 30 септември са осигурени средства, които да гарантират на болниците уж тези възнаграждения (1500 лв. за сестра, 2000 лв. за лекар - бел. ред.), а след 30 септември - трябва да се отвори резервът, за да продължи същото финансиране", посочи Маджаров.

По думите му обаче по ред причини 25-процентното увеличение се е оказало недостатъчно, както са предупреждавали, както и че болниците не са могли да си получат парите. "Сега има икономии от 130 млн. лв. Ако извадим надлимитната дейност на някои болници, остават 90 млн. лв. икономии за 9-месечието - това са пари, които не са отишли в болниците и те не са успели да повишат заплатите. Стоят си в касата, а НЗОК няма право да формира запаси. Трябва да се направи механизъм събраните средства от вноски, да бъдат насочени към изпълнителите на здравна помощ, за да осигурят гражданите, не трябва те да се връщат в бюджета на държавата, както се канят да направят", коментира той.

По думите му с икономиите, т.е. със средствата, които те е трябвало да получат до края на август, касата се кани да увеличи уж бюджета на болниците до края на годината. "Но това означава, че със средства за 9 месеца ще плати цялата 12-месечна сметка. И после пак ще се питаме защо няма заплати. Това, което ще получат болниците до края на годината, според щедрото обяснение на касата, всъщност са пари, които трябваше да бъдат в болнциите до 30 септември, а не до 30 декември", заяви той. 

Маджаров посочи, че законът ги задължава след 30 септември БЛС и НЗОК да изработят заедно механизъм, по който, ако има икономии, те да отидат на съответните места. "Това не се прави, умишлено се протака, дори няма покана за среща, а няколко пъти сме ги подканвали. Искам да ги призова оттук нататък, абсолютно открито да излезем на заседание на Надзорния съвет на касата и пред цялото общество да ни кажат кой министър на финансите, кой министър на здравеопазването, кой ръководител на касата им възлага не да лекуват и да използва здравно-осигурителните вноски само за здраве, а да ги спестяват... Защото те много гордо съобщават, че ще спестят 200 млн. лв. и ще ги прехвърлят в бюджета и според тях няма проблем. Но всички знаем, че има - заплатите на над 200 болници не са повишени", заяви той.

Според Маджаров по прогнозни данни за последните 3 месеца на годината се очертава дефицит от 40- 50 млн. лв. в предвидените месечни стойности, които трябва да покрият разхода за лекарства на болниците, т.е. тези пари за лекарства на болниците няма да им бъдат платени.

 

Отговорът на касата

"Имаме увеличение на цените на клиничните пътеки с 25% от 1 май. Това увеличение действа и в момента", заяви управителят на касата проф. Петко Салчев пред БНТ. Той обясни така разпределението на бюджета: "3 месеца цените на клиничните пътеки бяха на базата на миналата година, след това се увеличиха цените. След това започна преизчисляване и през септември средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн. лв. Поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения, през септември установихме неразплатени дейности в рамките на 43 млн. лв. И останала дейност от планираната на стойност 105 млн. лв. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. лв. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средномесечно 258 млн. лв. на лечебните заведения, така че те да могат да работят спокойно", поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение. "Разликата е 186 млн. лв. и тя е разпределена на лечебните заведения и те разполагат с достатъчно ресурс, за да извършват работата си", коментира още той.

По думите му има два варианта за въпросните излишъци или икономии - единият е да се реши съвместно между БЛС и НЗОК как те да бъдат разпределени, а вторият, който според него е по-благоприятен, е те да се дадат авансово за догодина, в случай че нямаме навреме приет бюджет. "Категорично може и е правено прехвърляне на остатък от бюджета за догодина. Не отговаря на истината, че някой нещо иска да скрие и да занесе някъде", посочи той.

"Ние не спестяваме, касата не спестява, тя закупува дейност - което се отчете, това се плаща. Категорично тези средства няма да се връщат в бюджета, ще направим всичко възможно да сключим споразумение с лечебните завдения тези средства да им се дадат за догодина авансово за януари", коментира още проф. Салчев.

 

ТЕХНИЧЕСКИ СПЪНКИ

Председателят на БЛС обвини касата и в технически спънки за неизплащане на средствата на болниците. По думите му в цялата страна има стотици случаи на лекувани пациенти, без да се плати тяхното лечение. Причината била новата е-система, която връщала, когато не са направени всички кодове. "По настояване на касата има нова система за кодиране, предишното изискване да направим 5 изследвания сега е разбито на 15, искат 15 изследвания - никога лекар няма да направи толкова изследвания. Използват се много технически неща, за да не се платят извършените дейности и да се отчита икономия в касата, това е административен начин за неплащане на средства", заключи той. Този софтуер отговаря на договореното в рамковия договор, отговори проф. Салчев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?