Медия без
политическа реклама

Има риск от взрив на морбили заради малкото ваксинирани

26 Апр. 2023
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Имунизационният обхват срещу морбили в България в периода 2020-2021 г. е нисък и има не малко хора, които не са ваксинирани, а това носи риск от възникване на взривове от заболяването, предупреди директорът на "Надзор на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция д-р Ирина Гайтаневска, цитирана от БТА.

Морбили е една от най-заразните болести в света и броят на заболелите се повишава дори в ЕС. През 2021 г. от морбили са починали 128 000 души по света. Най-голям риск от заразяване има сред неваксинираните малки деца. Заради високата заразност на вируса, 95 на сто от неваксинираните при контакт с болен ще се разболеят, а един на всеки петима може да развие усложнение. Сериозните усложнения се проявяват при деца под петгодишна възраст и сред възрастни над 30-годишна възраст, както и при бременни, допълни д-р Гайтаневска.

У нас в първата година на пандемията броят на неимунизираните срещу морбили деца нарасна двойно - към обичайните антиваксърски настроения се прибавиха и затрудненията с достъпа до лекар. В сравнение с предходната 2019 г. такава имунизация не е направена на над 6500 бебета и на още близо 10 000 деца на 12 години, при които се поставя втора доза от задължителната ваксина срещу този вирус.

Колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно може да бъде обхванато със съответната имунизация, което е тенденция за всички заболявания, включени в задължителния имунизационен календар, каза д-р Лили Маринова, заместник-директор на СРЗИ. По думите ѝ най-неблагоприятна е ситуацията с обхвата срещу дифтерия и тетанус сред възрастните. Част от бежанците, пристигащи в България, са от страни, които са високорискови за развитие на някои от заболяванията, каза д-р Вяра Георгиева, главен инспектор в дирекцията „Надзор на заразните болести“ в СРЗИ.

Личните лекари д-р Гергана Николова и д-р Николай Брънзалов бяха единодушни, че е време да се предприемат мерки за повишаване на имунизационния обхват, както и че отговорността за ваксинирането не е само на общопрактикуващите лекари. По думите на д-р Николова трябва да се повиши информираността за ваксината срещу човешки папиломен вирус, която предпазва от рак, както и да се разяснява, че вирусът може да причини не само рак на маточната шийка, а и други онкологични локализации. Д-р Брънзалов обърна внимание на усложненията, които може да настъпят след заразяване с варицела, както и евентуалното включване на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар.  

 

Още по темата