Медия без
политическа реклама

Политекзотика

Японците се измъчват да пият с шефовете си по Нова година

Вековната традиция "боненкай" разделя населението в празничния декемврийски сезон

31 Дек. 2021Гардиън
ЕПА/БГНЕС архив
Проучване установи, че 60% от японците намират номуникацията след работно време за "ненужна".

Въпреки че Япония започва бавно да преоткрива своята общителност след 18-месечна изолация в коронавирусна пандемична среда, не всеки поданик на империята чака с нетърпение дните, в които се спазва вековната традиция да се пие, да се яде и да се пие още малко допълнително с големи групи колеги. В Страната на изгряващото слънце декември обичайно бележи началото на парти сезона "боненкай" (забрави годината), когато мъже и жени, прекарващи часове наред заедно на работното място, се събират за вечер на "номуникация" - каламбур от японския глагол "пия" (nomu) и думата "комуникация".

Но според скорошни проучвания мнозина японци ще се впуснат в тазгодишния тур от офис партита със свити стомаси, макар значителният спад на ковид случаите в страната да позволи на баровете и ресторантите отново да заработят на пълни обороти. В опит да прецени настроенията на нацията, в. "Асахи Шимбун" се допита до своите онлайн читатели да споделят мислите си в навечерието на боненкай периода и установи, че много хора ще организират мълчалив протест, когато пият с колегите си и най-вече с шефовете си.

Голяма част от анкетираните

 

споделят, че се страхуват от традицията

 

- за която се смята, че води началото си от имперския двор на династията Муромачи (1336-1573 г.), заради напрежението, че трябва да внимават за поведението и обноските си пред своите началници. Един от участниците дори описва боненкай като "пълно мъчение".

Същата сдържаност и тревога пролича в резултатите от друго скорошно проучване - на застрахователната компания "Нипон Лайф Иншурънс", което установи, че 60% от участниците намират номуникацията след работно време за "ненужна", докато само 11% смятат, че тя е "абсолютна необходимост". Най-голямата група противници посочват като аргумент напрежението да съблюдават корпоративната йерархия по време на уж безгрижно социално събиране. Други пък намират боненкай за форма на неплатено удължено работно време. А повече от 20% посочват, че просто не харесват алкохол.

"Броят на хората, които поставят под съмнение нуждата от сбирки за по няколко напитки, нарасна, откакто стана невъзможно организирането на купони заради COVID-19", анализира Томоки Иноуе, старши изследовател в "Нипон Лайф Иншурънс", цитиран от държавната агенция "Киодо".

От анкетата на "Асахи Шимбун" личи облекчение, че заради риска от възможна нова вълна на зараза с коронавируса много компании са принудени

 

да отменят боненкай или да го организират онлайн

 

"Не трябва да се притеснявам какво мислят другите хора за мен, ако не пия на онлайн партитата - казва един от участниците. - Харесвам небрежната атмосфера. Бих я предпочел, ако този стил на питейни забавления се запази и след пандемията."

Въпреки липсата на ентусиазъм боненкай е важна дата в служебния календар. Това е възможност за екипа да обсъди последните 12 месеца в неформална обстановка и да заздрави отношенията на по чашка. Традицията дори не се ограничава до корпоративния свят. Училища, университети, обществени служби и местни власти масово резервират пакети тип "всичко, което можеш да изядеш и изпиеш" в един от най-натоварените периоди за бездруго гигантската нощна икономика на Япония.

Според "Асахи Шимбун" една от общините в метрополията на Токио е изпратила писма до служителите си с молба да се присъединят към тържествата. Друг работодател пък обещал да поеме част от сметката, ако достатъчно хора се запишат за ведомствения боненкай.

Въпреки че случаите на ковид намаляват, не може да се очаква моментално

 

завръщане към ритъма на предпандемичните дни.

 

Особено когато основната заплаха за здравето и кондицията на веселящите се е свиреп махмурлук.

Според фирмата за корпоративен анализ "Токио Шоко" около 70% от компаниите няма да организират боненкай тази година. За сравнение, през 2020 г. над 94% от компаниите отмениха декемврийските празненства.

Все пак има и някои участници в проучването на "Асахи Шимбун", които не споделят общото чувство на облекчение, че много фирми ще отложат задължителната дружелюбност с още една година.

"Новогодишните купони ми помагаха да укрепвам връзката с колегите си - казва учител от Осака, чието училище е отменило боненкай за служителите си. - Но предполагам, че трябва ограничим удоволствията си, при положение че и нашите ученици са в изолация по време на пандемията."

Ключови думи:

политекзотика, Япония

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?