Медия без
политическа реклама

ТУРИЗЪМ

По пътя на падащите води на България

Райското пръскало, Рилска Скакавица, Крушунските водопади - който и да посетите, ще се върнете заредени с енергията на природата

Уикипедия
Шумът на водопада действа успокояващо на нервната система.

Досегът с природата винаги действа освежаващо. А на близостта до вода се приписват дори лечебни ползи. Различните звуци на водата отдавна се използват в медитацията, за да успокояват човешкия ум. Вместо да търсим в интернет специално записани за целта звуци и шумове, например от водопади, защо не се отправим директно към тях? България е богата на водопади и освен да се насладите на красотата и необятността им, може да разчитате, че ще се завърнете в прашния град успокоени, релаксирани и заредени с енергия. 

 

Най-високите

Водопад Врачанска Скакля безспорно е най-високият водопад у нас със своите 141 метра височина. Видно от името му, той се намира до Враца и може да се види от самия град. До него се стига по екопътека - пътят може да отнеме няколко часа, така че се подгответе и физически, и психически. Добре е да изберете пролетните месеци, за да го посетите, когато е най-пълноводен заради обилните дъждове. Реката, която го захранва, е малка и поради това водопадът не "работи" през цялата година - през лятото понякога пресъхва. Затова пък, ако го хванете във вихъра му, ще се насладите на красотата и мощта на падащите отвисоко водни струи.

Именно заради непостоянството на Врачанска скакля в някои класации той е изместен от Райското пръскало (почти 125 метра) - най-високият постоянен водопад не само у нас, но и на Балканския полуостров. Той е разположен в Стара планина, под връх Ботев. Намира се в Национален парк "Централен Балкан" в природния резерват "Джендема". До него също се достига по планинска пътека, започваща от местността Паниците до Калофер - за около 4 часа. Стигнете ли до хижа "Рай", ви остават още около 30 минути, докато пред очите ви се разкрие невероятната гледка на кристалните падащи води на Райското пръскало.

В Стара планина се намират още няколко високи водопада, до които може да си организирате пътуване. Близо до село Бов, в Искърското дефиле на Вазовата екопътека, може да откриете водопада Бовска Скакля, висок 85 метра. До Априлци, в резервата "Северен Джендем", пък е водопадът на река Пръскалска - Видимско пръскало, висок 80 метра. 8 метра по-нисък е водопадът Кадемлийско пръскало - на река Кадемлийска, приток на р. Тъжа. Последни в топ 10 на най-високите водопади у нас, намиращи се в Стара планина, са още Боров камък (63 метра) - много близо стоящ до първенеца Врачанска скакля, и Бабско пръскало (54 метра), достъпът до който обаче е силно затруднен.

Шести по височина у нас е небезизвестният водопад Рилска Скакавица (по името на река Скакавица, която го захранва) - със своите 70 метра той е най-високият водопад в Рила, разположен на 1750 метра надморска височина. Пътят до него е кратък и лек - трябва да тръгнете от местността Зелени преслап след Паничище, след което да поемете по маркираната пътека, обозначена с указателни табели. След около час ще достигнете до хижа Скакавица, около която има множество по-малки водопади, а след още половин час ще чуете и шума на впечатляващия водопад Рилска скакавица. Той е пълноводен и през лятото, когато черпи водите си от Скакавишкото езеро и потоците по източните склонове на връх Кабул. През зимата замръзва и предлага отлични условия за ледено катерене. 

Най-високият водопад в Родопите е Самодивското пръскало, намиращ се до Девин. Водите му падат от 70 метра и се спускат на 2 пада: горен с височина 25 метра и долен - 45 метра. За да стигнете до него, трябва да поемете по екопътека Струилица. Цялата е дълга около 4-5 км, но пътят до водопада е малко над половин час. 68-метровият водопад Орфей пък се намира на река Еленска, близо до Смолян. Наречен е така, защото, падайки по скалата надолу, водите му наподобяват формата на арфа. До него отвежда екопътеката "Каньона на водопадите" - по нея може да видите поредица от по-ниски водопади - Каскадите. Орфей е доста мощен водопад и може да бъдете окъпани, минавайки по моста пред него. В района са и по-малките водопади Сърцето, Казаните, Ропката, Камен улей, които също са интересни и много красиви.

 

Най-красивите

Всеки от високите ни водопади са посвоему красиви и впечатляващи. Сред по-ниските също има изумителни водопади, които си струва да посетите. Ако живеете в София, отлична възможност да се докоснете до този вид природни феномени е Боянският водопад. "Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лъчите на синевата и шума на бурите им", възкликва за него самият патраирх на българската литература Иван Вазов в свой пътепис. Боянският водопад е най-красивият и най-големият в планината Витоша и водите му падат от 20 метра. Намира се на около 5 км от центъра на софийския квартал "Бояна". Най-лесно до него може да достигнете откъм Копитото, като пътят оттам до водопада е около час и половина. Иначе може да поемете и от края на кв. "Бояна" по една от двете обозначени с табели пътеки, които започват от последните постройки в местността над Боянската църква.

Не са за пропускане и екзотичните Крушунски водопади, намиращи се до село Крушуна, област Ловеч. Те представляват най-голямата в България водна терасовидна каскада с множество прагове и басейнчета и населявана от различни растителни и животински видове. Основният водопад се спуска от 20 метра, като от неговите ръкави започват още няколко по-малки живописни водопадчета. Местността е трудно проходима, като за да стигнете до извора на водопада, който извира от пещера, следва да поемете по изградената за целта екопътека. В близост е известната Деветашка пещера, която също си струва да включите в туристическата си програма.

На съвършенството на природата може да се полюбувате и чрез Хотнишкият водопад, известен още като "Кая Бунар". Той е най-високият водопад около Велико Търново - само на 15 км от старопрестолния град - и пада от 30 метра. До него може да се стигне лесно с кола от село Хотница или като се отклоните от главен път София-Варна при село Момин сбор - оттам пътят отива към село Хотница и се спуска точно на водопада. Вляво от водопада нагоре покрай скалите започва Хотнишката екопътека, по която изникват множество други по-малки водопади.

Красотата на Костенския водопад е възпята от Вазов от две негови стихотворения. Затова и на мястото, откъдето започва алеята към водопада, ще видите голяма дървена табела с Вазовото стихотворение "Над водопада". Костенският водопад се намира на около 3 км от село Костенец и на 35 км от София, по течението на река Стара река. Водите му падат от 12 метра, но въпреки това е внушителен и образува мощна водна завеса. Пътят до него е изключително лесен и подходящ и за малки деца - до него се стига през приятен за разходка парк. Наоколо има места за пикник - дървени пейки с маси и беседка, където можете да похапнете и отморите.

Сред приказно красивите ни водопади могат да се добавят още много други, сред които Полска Скакавица (до град Земен), Сувчарско Пръскало (близо до с. Христо Даново) и др.

 

Най-достъпните

С много малко ходене може да видите малкия Бачковски водопад. Той се намира в двора на ресторант до Бачковския манастир, а малко по-нагоре, на около 20 км ходене пеш по широка пътека, започваща от манастира, е по-големият водопад, също наречен Бачковски. Той е висок само 15 метра, но много красив - скалите под него, позеленели в различна степен от водния мъх, рисуват невероятна амфитеатрална гледка.

От същата височина падат и буйните води на водопада "Варовитец", намиращ се близо до Етрополе. Те се спускат на няколко тераси в коритото на река Малки Искър. Близо до него е Етрополският манастир "Света Троица" - един от най-големите у нас, разположен в травертинова тераса. През пролетта водопадът е най-пълноводен и красив, но и през зимата дългите му ледени висулки са впечатляващи.

Ако пътувате до Рилския манастир, по пътя към него, до град Рила, от самото шосе може да наблюдавате някои от водопадите Бохемия. Те са живописна каскада от множество водопади, условно наречени горни и долни. Пътят до горните е доста по-екстремен.

Водопад Райски е по-известният от двата водопада край Вършец, намиращ се на река Бащица. До водопада се стига за около 20 минути през парка на Вършец. Гложенският водопад пък може да видите след село Гложене, на път към Тетевен, точно над разположеното там крайпътно заведение. От покрайнините на село Врабча, Трънско, поемайки по пътека с указателна табела за 5-10 минути може да стигнете до подножието на Врабчанския водопад.

Водопад Горица е до село Овчарци (близо до Сепарева баня) в Рила. Висок е около 40 метра и до него се стига за около 10-15 минути ходене по лека екопътека. С кола пък може да стигнете до водопада Докузак - на 7 км от Малко Търново, преди село Стоилово. Той не е висок, но водите му падат мощно и на много струи върху скалите.

Ключови думи:

водопад, туризъм, България

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?