facebook
twitter

После

Реконтра

Такова е положението

1 000

"Върви, народе възродени!" Върви, но как? Така просто върви ли се? Компетентни отговори на тези и ред други въпроси след малко, първо градеж на теоретична база.

Започнахме с песен и неслучайно. Песента е част от живота, откакто има хора, а откакто авторът на тези редове следи масовата песен у нас, нещата вървят към по-добро - преди нашенци залитаха към сръбско и гръцко, единствено Хисарският поп ни отсрамваше, сега е пълно с родни образци. Един от най-стойностните сред тях е хитът на братя Кулинови "Шкембето".

Тук трябва да направим препратка към току-що отминалата матура по български език и литература. Тази година се падна "Косачи" на Елин Пелин. Грешка на държавно ниво! Да ни прощава класикът, но какво могат да научат от този разказ днешните българчета? Как се коси? Всички ли ще ставаме косачи?!

Явно нужна е творба, която дава много по-всеобхватни знания, и отново стигаме до "Шкембето". В тази песен съответните братя гениално са представили космогонията на съвременния българин. Да се заровим в текста.

В "Шкембето" откриваме една пълна и изчерпателна картина на света, което го родее с образци като епоса за Гилгамеш от Месопотамия, "Илиада" и "Одисея" от Древна Елада, келтския "Беоулф" и немския "Песен за нибелунгите".

Ето например космологията, сиреч теорията за едромащабната структура и история на Вселената, с която от векове си блъскат главите астрономи, философи и теолози, а в песента за шкембето всичко е представено кратко и ясно: "По-високо от небето не, няма, не, няма. По-дълбоко от морето не, няма, не, няма. По-горещо от шкембето не, няма, не, няма." Скритото послание е очевидно - тук се дават начални сведения за устройството на вселената с трите й най-важни компонента - въздух, вода и шкембе.

В песента откриваме и една характерология на българина, която замества хиляди томове научна литература: "И шкембето, и шкембето - люто, горещо, ми е най-любимото нещо."

Шкембе, шкембе и пак шкембе - това ли е рецептата за здраве и дълголетие? Уви, нещата не са така прости. Много творби дават наставления както в етически план, така и във всекидневен такъв. Бихме могли да си припомним например "Кама Сутра" или "Съвети към сина", но това не е нужно, защото песента "Шкембето" е много по-всеобхватен и по-разбираем морален и житейски кодекс: "Сутрин и вечер шкембенце яж, засища, дава кураж."

Да, братя и сестри, кураж е особено нужен в това наше дяволски трудно време! Ала ние не сме прости хроникьори на нашето време, ние също така търсим и откриваме тенденции. В този ред на мисли в песента "Шкембето" можем да открием и сведения за това какво ни очаква: "То ще залее целия свят със две филийки хляб."

Значи ли това, че ерата на Водолея се отменя? Категорично да, на прага сме на ерата на Шкембето! Разбира се, това няма да се реализира просто така, онзи ужасен астероид, който пори необятните простори на Вселената, за да ни блъсне другия месец точно преди заплата, все още ги пори, ако схващате алюзията. Всичко зависи от нас - ако консумираме шкембе, ако живеем по законите на шкембето, то можем да предскажем уверено едно цветущо бъдеще.

"Върви, народе възродени!" Върви, но и посръбвай редовно горещо шкембе, защото на гладен стомах докъде ще те отведат краката ти? До най-близката шкембеджийница. Харесва ни или не, такова е положението.

Все още няма коментари

Още

Без видео не мога

07.05.2020

Г-н БАЛЕВ

1493 4
Житие и страдание на грешния "Тулуп Екзаминър"

04.05.2020

Г-н БАЛЕВ

3110 7
Баня

03.05.2020

Михаил Зошченко, 1924

3654 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×