Медия без
политическа реклама

Зеленски призова САЩ да махнат всички ограничения за удари в Русия

10 Юли 2024
Заленски настоява САЩ да махнат всички ограничения
EPA/BGNES
Заленски настоява САЩ да махнат всички ограничения

Украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ да вдигнат ограниченията за украински удари срещу руски военни обекти дълбоко в територията на Русия, по-специално срещу летища.

Украинският държавен глава каза това в реч в Института "Рейгън" във Вашинтон, съобщи кореспондент на агенция Укринформ, предаде БТА. 

Зеленски отбеляза, че през май и юни Украйна е спряла руската офанзива срещу Харков, включително благодарение на разрешението на САЩ да нанася удари по военни обекти на на 100 км от границата в територията на Русия.

Украинската армия е унищожила също така руски ракетни установки, които са обстрелвали Харков почти ежедневно от повече от две години, каза украинският президент.

"Представете си само какво можем да постигнем, когато бъдат вдигнати всички ограничения. Също така можем да защитим нашите градове от руските планиращи бомби, ако американското ръководство направи стъпка напред и ни разреши да унищожаваме руски военни самолети в базите им. Това би имало незабавен резултат. Очакваме тази стъпка", каза Зеленски.

Освен това Киев ще получи възможност значително да ограничи действията на руската армия в Южна Украйна и да я изтласка оттам, "ако американското ръководство му помогне с необходимите способности за нанасяне на удари в дълбочина срещу руските сили и логистика на Кримския полуостров", допълни украинският лидер.

Зеленски отбеляза, че тези стъпки биха подсилили Украйна, "както и днешното изключително решение на САЩ и партньорите на Киев да доставят на Украйна допълнително пет системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и десетки други, като дадат приоритет на противовъздушната отбрана на Украйна".

Той призова също САЩ да подкрепят Украйна в организирането на втора среща на върха за мир тази година, основана на украинската формула за мир - "още по-мощно и наистина решително".

"Необходима ни е тази подкрепа на САЩ", посочи Зеленски.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Володимир Зеленски, САЩ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?