Медия без
политическа реклама

Зеленски пристигна в Лондон и поиска "крила за свободата"

Украинският президент довечера е в Париж, утре ще отиде в Брюксел за срещата на Европейския съвет

08 Февр. 2023Обновена

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес на посещение във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на "Даунинг стрийт". Облечен в дреха с характерния си маслиненозелен цвят, той бе прегърнат от премиера Риши Сунак, след като слезе от военнотранспортния самолет на летище "Станстед" северно от Лондон.

Украинският лидер бе приет от краля Чарз Трети и ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания. През последните шест месеца Великобритания обучи 10 000 украински военнослужещи и тази година ще подготви още 20 000, сочи информация на британското правителство. Миналата седмица на острова пристигнаха украинци, които да бъдат подготвени за  танковете "Чалънджър 2".

"Визитата на президента Зеленски във Великобритания е свидетелство за смелостта на страната му, за решителност и борбеност. Тя е свидетелство за неразрушимото приятелство между страните ни", заяви Риши Сунак. Той обяви, че Великобритания незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива, и обеща, че ще обучава украински пилоти, предаде Ройтерс.

В реч пред британския парламент украинският президент благодари за помощта и за твърдата позиция на Лондон срещу руската агресия. Обръщайки се към членовете на долната и горната камара в старинната зала "Уестминстър", той връчи на председателя на Камарата на представителите Линдзи Хойл украинска пилотска каска като послание за нуждата от бойни самолети. На каската бе изписано: "Имаме свобода, дайте ни крила, за да я защитим." След това каза, че очаква "крила за свободата".

"Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае", каза Зеленски. "Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната", заяви той под бурните аплодисменти на депутатите, които го изслушаха прави заедно с премиера Риши Сунак.

Това е второто излизане на Зеленски от Украйна след началото на войната. Първото бе в САЩ. Тази вечер той ще бъде в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Олаф Шолц. Утре се очаква да бъде в Брюксел за срещата на Европейския съвет, където ще държи също реч пред извънредна сесия на Европейския парламент.

 

 

Още по темата