Медия без
политическа реклама

Зеленски: Ако Путин ни превземе, ще има стотици хиляди жертви

10 Апр. 2024
Зеленски смята, че замразяването на войната не решава нищо, защото това ще даде време на Русия да нападне пак още по-въоръжена
Зеленски смята, че замразяването на войната не решава нищо, защото това ще даде време на Русия да нападне пак още по-въоръжена

"Путин наистина искаше да превземе Харков. Харков е огромен символ, той е една от столиците на Украйна. Правим всичко възможно това да не се случи", казва украинският президент  Зеленски в интервю пред "Билд". "Путин усеща като животно, че ако не можеш да се защитиш, ще разруши още повече. Желанието му е да превземе цяла Украйна. Той ше унищожи всичко. Повечето хора не могат да избягат и той ще ги убие. Ще има много жертви. Говорим за стотици хиляди", продължава Зеленски. 

Президентът обяснява в интервюто от какво се нуждае Украйна. "Имаме добро производство на дронове. Но те не могат да заместят ПВО, ракетите с далечно действие и артилерията...Партньорите ни имат оръжие, което ни е нужно сега. То е нужно на Украйна, за да оцелее и не разбирам защо не го получаваме", казва Зеленски. (В редакционна бележка "Билд" обяснява, че той има предвид германските ракети Taurus, американските ATACMS и изтребителите F-16). Украинският президент обяснява, че ФРГ не иска да даде ракети Taurus, защото, "канцлерът казва, тъй като Германия не е ядрена държава, тези ракети са най-силното ни оръжие". Но аз не мисля, че това ще защити света от руска ядрена заплаха"

Зеленски отхвърля призивите за замразяване на войната. "Разбира се, някои ще бъдат щастливи. Светът ще каже: Успяхме да замразим конфликта, ракетите спряха да летят. Но това ще е само до онзи момент, докато Русия не увеличи запасите си от военна техника, ракети, дронове и докато не анализира всички грешки, които допусна в началото....Замразяването ще бъде само временна почивка за Путин." Затова по повод евентуални преговори с Путин президентът казва: "Имаме си работа с Путин. Той говори едно, а прави точно обратното. Не може да му имаме доверие. Всичко може да бъде договорено, въпросът е дали ще го спазва". 

Украинският президент коментира и т.нар. мирен план на Тръмп, който включва Украйна да се откаже от Крим и Донецка област. "Ако идеята е да дадем свои територии, това е примитивна идея. Ако Тръмп наистина има идея за бързо прекратяване на войната, ще бъда радостен да я чуя. Но нямаме нужда от фантастични идеи, а от реалистични. Става дума за човешки животи, не можем да се шегуваме и рискуваме. Поканихме Тръмп да дойде в Украйна, за да види ситуацията със собствените си очи. Готов съм да се видим. Той отговори, че иска да дойде, но не знае кога ще може."

Украйна има нов план за контранастъпление, потвърждава Зеленски, но отказва подробности. Той е убеден, че страната ще победи: "Да, Русия има повече хора, повече оръжие. Но Западът има съвременни оръжейни системи. И ако продължим да увеличаваме производството, ако получим лицензи от нашите партньори, въпросът няма да е в броя на хората. Въпросът ще е в качеството на оръжието". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Володимир Зеленски, Билд

Още по темата