Медия без
политическа реклама

Белият дом: Отказваме да обявим Русия за спонсор на тероризма

Това става въпреки единодушна резолюция на Сената, защото ще пречи на Украйна и зърнената сделка

06 Септ. 2022

Съединените щати официално се отказаха от намерението си да признаят Русия за държавен спонсор на тероризма, за да избегнат непредвидени последици за Украйна и целия свят, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Нейният брифинг беше излъчен от CNBC в YouTube.

White House press secretary Karine Jean-Pierre will be joined by U.S. Secretary of Commerce Gina Raimondo at a press briefing with reporters on Tuesday. » S...

„Това не е най-ефективният или мощен инструмент за напредък“, каза Жан-Пиер, добавяйки, че „признаването на Русия като съучастник в тероризма може да има непредвидени последици за Украйна и света“. Освен всичко друго, това може да засегне предоставянето на хуманитарна помощ и изпълнението на сделката със зърно, твърди САЩ.

Западното оръжие помогна на украинските войски да забавят предвижването на руските войски, което в момента е почти спряло.   Появи се шанс да се обърне ходът на войната, се казва в анализ на The Washington Post.

Етикетът "държавен спонсор на тероризма" от страна на Съединените щати, най-голямата икономика в света, има широкообхватни последици, като много предприятия и банки не желаят да поемат риска от съдебни действия от страна на американските прокурори, разказва Франс прес

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада официално да обяви Русия за терористична държава след поредица от нападения, при които загинаха цивилни граждани, особено след удара по търговски център в Кременчук през юни, при който загинаха най-малко 18 души.

През август латвийският парламент обяви Русия за "държавен спонсор на тероризма", заявявайки, че тя извършва "геноцид" срещу украинците, но през юни френският президент Еманюел Макрон също изрично изключи този етикет.

Американски законодатели от различни партии, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, призоваха Байдън да обяви Русия за държавен спонсор на тероризма, виждайки в това начин за засилване на натиска след месеците на икономически санкции заради нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

Съединените щати обявяват само четири държави за държавни спонсори на тероризма, като всички те са врагове на САЩ и имат много по-малки икономики от руската - Иран, Сирия, Северна Корея и Куба.

Куба беше спорно добавена обратно в списъка в последните дни от управлението на бившия президент Доналд Тръмп, който възприе твърд подход към управлявания от комунисти остров, пижше АФП.

"СЕГА" припомня:

В края на юни т.г. сенатът на САЩ прие  единодушно резолюция, призоваваща държавния секретар Антъни Блинкън да обяви Русия за държава спонсор на тероризма.

Резолюцията, предложена от сенатора Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, не обвързва правно администрацията на президента Джо Байдън, но е форма на политически натиск върху нея да предприеме такава стъпка.

Резолюцията би поставила Русия в една категория с държави като Северна Корея, Куба, Иран и Сирия, които вече са обявени от САЩ за спонсори на тероризма. Резолюцията припомня това като обосновка, че в действията си Русия не се различава от тях.

В нея се посочва и обстрелът на градове в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, довели до "гибелта на неизброими невинни мъже, жени и деца", както и многочислените екзекуции по бързата процедура на мирни жители и  опитите на руските сили да прикрият следите си със заравяне на телата в масови гробове.

Резолюцията напомня за действията на руската наемническа група "Вагнер" в Украйна, Либия, Сирия и Судан и че Русия е "главен доставчик на оръжия за режима на Асад в Сирия и подкрепя терористи в Близкия изток и Латинска Америка, организира актове на международен тероризъм, включително отравянето на семейство Скрипал в Обединеното кралство, свалянето на малайзиския пътнически самолет над Украйна през 2014 г. и др.".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата