Медия без
политическа реклама

Забраната на Tik Tok в САЩ вече зависи от Байдън

Законопроектът беше приет и от Сената

Американският законопроект, който може да забрани младежката социална мрежа TikTok в САЩ, вече отива на бюрото на президента Джо Байдън. Това стана ясно след като Сенатът одобри текста с официалното наименование Законът за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници със 79 срещу 18 гласа.

 

Самият Байдън вече е заявил, че ще подпише законопроекта. Ако това стане, китайската компания ByteDance, която притежава TikTok, ще трябва или да продаде социалната мрежа за споделяне на кратки клипове, или да се изправи пред забраната й на американска територия.

 

Въпреки че това далеч не е първият опит за налагане на забрана или за продажбата на социалното приложение, законопроектът успя да привлече много по-голяма подкрепа от предишните такива инициативи. Той беше внесен през март и лесно премина през Камарата на представителите с огромно двупартийно мнозинство. Леко преработена версия беше одобрена като част от пакет от нормативни текстове за чуждестранна помощ в събота.

 

Според актуализираните условия, TikTok ще има до 12 месеца да се отдели от компанията ByteDance или да се изправи пред забрана в американските онлайн магазини за приложения и хостинг услуги.

 

От компанията вече нарекоха законопроекта противоконституционен и обявиха, че ще предприемат правни действия срещу него, което може да забави евентуалното му прилагане. Според тях, нормативният акт ще наруши правото на свободно споделяне на информация на милиони американци.

 

Въпреки, че подобни притеснения действително съществуват, в американските законодателни среди изглежда надделяват страховете, че TikTok може да се превърне в заплаха за националната сигурност на САЩ. Социалното приложение отдавна се разглежда с подозрение от законодателите и разузнавателната общност в страната. Преди гласуванията в Камарата и Сената, членовете на Конгреса бяха информирани от разузнавателни служители за рисковете в тази област.
 

Ключови думи:

TikTok, Сенат, САЩ

Още по темата