Медия без
политическа реклама

Telegram ще отбелязва публикации с фалшиви новини

Telegram изглежда е обявил война на фалшивите новини и е започнал тестове на нова функция за проверка на фактите, която ще позволи на новинарските публикации в приложението да бъдат обозначени като съдържащи неточна или подвеждаща информация, ако това е така.

Според канала на Telegram Durov's Code, който откри споменавания на функцията в изходния код на бета версията на Telegram за Android, месинджърът ще си сътрудничи с организации и агенции на трети страни, които се занимават с проверка на факти и новини. След като дадено съобщение бъде анализирано, агенцията ще може да го маркира по съответния начин, а потребителите ще виждат информация за това коя конкретна организация е извършила проверката.

Подобен механизъм вече се използва в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, собственост на Meta. Според бизнес портала BFM.ru обаче ефективността на подобни системи поражда въпроси. Според Павел Банников, експерт в областта на медийната грамотност, Facebook получава около 500 хил. нови коментара всяка минута и никоя организация не е в състояние бързо да анализира такъв обем съдържание. Системите за проверка на фактите могат да работят за най-популярните и най-бързо разпространяващите се публикации, които излизат далеч извън рамките на една платформа, но цялостната им ефективност остава ниска.

Според Банников подобна система може да бъде внедрена в Telegram по начин, подобен на този във Facebook, със специални тагове за проверените съобщения, указващи тяхната недостоверност или подвеждащ характер. Ключов е изборът на организациите, които ще извършват самата проверка.

Според наличната информация правителствата на страните, в които Telegram оперира, ще могат самостоятелно да определят агенциите за проверка на фактите в своите региони. Това може да постави под въпрос обективността на целия процес на проверка и да засегне „информационната екология“ в рамките на месинджъра.

Основателят на Telegram Павел Дуров все още не е коментирал съобщенията за тестването на новата функция. Също така не е известно кога и под каква форма системата за проверка на фактите може да бъде пусната в месинджъра за постоянно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Telegram, фалшиви новини

Още по темата