Медия без
политическа реклама

SpaceX представи по-малка и евтина антена за сателитен интернет

SpaceX представи за първи път официални снимки на сателитната антена Starlink Mini, която ще бъде на разположение на клиентите след няколко месеца. Компанията пусна актуализация на приложението Starlink, която предоставя информация за предстоящия продукт. Приложените изображения потвърждават, че новият продукт ще бъде по-малка версия на стандартната сателитна антена Starlink V4. Според FCC Mini Dish е с размери, сравними с тези на Apple MacBook.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Елон Мъск коментира ситуацията, като написа в социалната мрежа X: "Току-що я инсталирах и пиша този пост през космоса. Отне ми по-малко от 5 минути. Лесно се пренася в раница. Този продукт ще промени света."

В друг пост Мъск обеща, че Starlink Mini ще струва "около половината от цената на стандартна антена", което предполага цена от 250 до 300 щ. долара. В момента в САЩ компанията продава по-голяма стандартна антена - Starlink V4 - за 499 щ. долара.

Мъск твърди, че Starlink Mini предлага скорост на сваляне 100 Mbps и скорост на качване 11,5 Mbps със сравнително ниска латентност от 23 милисекунди. Новият продукт е по-бавен в сравнение със стандартната антена Starlink V4, но скоростта му е достатъчна, за да задоволи ежедневните нужди от интернет, включително 4K стрийминг.

SpaceX се подготвя да предложи антената Mini "в избрани райони в рамките на няколко месеца". Според Мъск "Мини може да бъде чудесен евтин вариант за добра резервна интернет връзка, ако кабелната линия се повреди".

Миналия месец клиентската база на SpaceX за Starlink достигна 3 милиона потребители и новият продукт може да заинтересува много от тях. Основният въпрос е размерът на месечната такса, която SpaceX ще начислява, особено ако антената ще се използва като временно решение. Към момента много потребители в САЩ, които ползват тарифата на Starlink, плащат 120 щ. долара на месец.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, SpaceX, Starlink

Още по темата