Медия без
политическа реклама

САЩ започват производството на 3D-принтирани компоненти за подводници

needpix

Военноморските сили на САЩ стартираха партньорство с компанията Hunt Valve за производството на 3D отпечатани компоненти за своите подводници.

3D принтерите се сочат като инструмент за създаване на необходимо оборудване на Международната космическа станция, поради нейната отдалеченост от Земята. Подводниците обаче често са в не по-малка изолация, прекарвайки месеци под вода и партньорството с компании за триизмерно принтиране в тази област също е обещаващо.

Като начало, в рамките на сътрудничеството производителят на продукти за военни цели ще доставя модерни 70-килограмови вентилни възли, които са по-качествени от създадените с помощта на традиционните методи за леене в пясък.

Освен това 3D принтирането значително ще съкрати сроковете за производство, като се очаква то да ускори направата на компоненти в целия флот с до 75 процента. Очаква се това да допринесе за повишаване на оперативната му готовност, като се намали времето за реакция при необходимост.

Досега 3D принтирането се използваше предимно за малки приложения във военноморските сили, особено по отношение на подводниците. Договорът на Hunt Valve с военните обаче вероятно ще проправи пътя за увеличаване на броя на 3D отпечатаните компоненти, тъй като те вече са разрешени за инсталиране във всички класове подводници на САЩ. 

Освен повишаване на ефективността, 3D принтирането има и значителни ползи за икономиката и националната сигурност, като се очаква въвеждането му да укрепи националните вериги за доставки. В добавка, технологията намалява зависимостта на  американските военноморски сили от чуждестранни производители, осигурявайки им по-евтин и надежден източник на компоненти.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?