Медия без
политическа реклама

В САЩ създават Борд на изкуствения интелект

Pexels

Водещи фигури в технологичната индустрия се присъединяват към правителствения съвет за безопасност на изкуствения интелект в САЩ. Сред тях са Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, Сатя Надела, шеф на Microsoft и Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet, компанията-майка на Google. 

 

Към тях се присъединяват и Дженсън Хуанг от Nvidia, Кати Уордън от Northrop Grumman, Ед Бастиан от Delta и други. Всички те ще работят заедно, за да формират и ръководят политиките и стратегиите за безопасност на изкуствения интелект (AI).

 

Новият борд по изкуствен интелект ще работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и ще съветва политиците как да се внедрява AI в критичната инфраструктура на страната, съгласно новоприетата стратегия.

 

Бордът е натоварен и със задачата да изготви препоръки за операторите на електропреносни мрежи, доставчиците на транспортни услуги и производствените предприятия. Целта е да се определи как тези организации могат да защитят своите системи от потенциални заплахи, които биха могли да бъдат предизвикани от напредъка на технологията.

 

Секретарят по вътрешна сигурност Алехандро Майоркас посочва, че използването на AI в критичната инфраструктура може значително да подобри услугите - например може бързо да открие проблеми в електроцентралите. В същото време това крие своите рискове, които агенцията се надява да сведе до минимум с помощта на новия съвет.