Медия без
политическа реклама

iPhone в Европа без AI функции заради нов закон

Софтуерните функции Apple Intelligence, които бяха активно обсъждани на WWDC 2024, няма да бъдат пуснати в Европейския съюз тази година, според Bloomberg, поради спецификата на местните антитръстови закони. В резултат на това стотици милиони потребители в Европа ще загубят достъп до най-новите функции в Apple iOS 18.

Според изявление, публикувано от Apple, тя няма да може да въведе новите функции Apple Intelligence, iPhone Mirroring и SharePlay Screen Sharing на пазара на ЕС тази година, тъй като местният Закон за цифровите услуги (DMA) я принуждава да жертва сигурността на своите продукти и услуги, според компанията. "Обезпокоени сме, че изискванията за оперативна съвместимост на услугите съгласно DMA могат да ни принудят да жертваме целостта на нашите продукти до степен, в която сигурността на потребителските данни и неприкосновеността на личния живот са застрашени", се казва в изявление на Apple.

Европейският закон за цифровите услуги цитира дълъг списък от изисквания към доминиращите на пазара технологични платформи. Забранено е да се създават преференции за собствените предложения на компанията пред тези на конкурентите. Не може да се използват едни и същи набори от лични данни между различни услуги от една и съща компания. Информацията, събрана за дружества от трети страни, не трябва да се използва за конкуриране с тях. Освен това потребителите трябва да могат да изтеглят приложения от конкурентни платформи. Засиленото внимание на регулаторните органи е насочено към дейността на Apple, Microsoft, Google и Meta Platforms, както и на още две други компании. Европейската комисия настоява, че Apple може да предоставя услугите си в юрисдикциите на блока само в съответствие с местните законови изисквания.

Тези условия означават, че 27 държави от Европейския съюз засега ще лишат гражданите си от достъп до най-новите функции на изкуствения интелект на Apple Intelligence, въпреки че като част от пускането на iOS 18 те трябва да бъдат официално представени на останалия свят през есента на тази година. В началото обаче не всички клиенти на Apple ще могат да ги използват, тъй като за работата с гласовите заявки ще им е необходимо хардуерно съвместимо устройство и американски диалект на английския език.

Европейските потребители ще бъдат лишени и от функцията SharePlay, която позволява отдалечен достъп за управление на iPad или iPhone, а в комбинация със SharePlay Screen Sharing дава възможност за огледално отразяване на работния плот на iPhone върху компютър Mac и пълноценно управление на смартфона от компютъра. Ако се върнем на проблемите с разпространението на AI-функциите на устройствата на Apple, компанията ще ги има в Китай, защото ще трябва да намери заместител на чатбота OpenAI, който в Средното кралство просто е забранен за използване. По предварителна информация Apple преговаря по тази тема с Baidu и Alibaba.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Apple Intelligence, Apple, ЕС

Още по темата