Медия без
политическа реклама

И Samsung се отказва от амбициите си за автономен електромобил

По-рано тази година това направи Apple

По неофициални данни след десетилетие опити да създаде автопилот или да разработи напълно автоматично управляван електрически автомобил Apple окончателно се е отказала от плановете си тази година. Нейният пример ще бъде последван от Samsung Electronics, чиито усилия в тази насока бяха много по-малко публични.

Както отбелязва изданието Business Korea, в структурата на южнокорейския гигант за съответните разработки е отговарял Samsung Advanced Institute of Technology - буквално преведено като "Институт за напреднали технологии". Този месец стана известно, че той е изключил разработката на системи за автономно управление от списъка на своите проекти, като съответните материални и човешки ресурси ще бъдат насочени към роботиката.

Миналата година изпитателите на Samsung успяха да създадат прототип на автомобил, оборудван с автопилот, който да преодолее 200 км по обществени пътища без човешка намеса в процеса на управление, но по-нататъшното усъвършенстване на подобни системи беше счетено за нецелесъобразно. Първо, това е технически трудно и изисква много усилия. Второ, финансовата възвръщаемост на подобни инвестиции е много илюзорна, а е необходимо да се инвестират сериозни суми за дълъг период от време. И накрая, Samsung има много конкуренти в тази област, а същите производители на автомобили явно имат по-висока мотивация да успеят в тази област.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?