Медия без
политическа реклама

ЕС ще обвини Apple по Закона за цифровите пазари

Причината е монополът на App Store

Pixabay

Европейската комисия планира да обвини Apple в нарушаване на Закона за цифровите пазари (DMA) заради потискане на конкуренцията на пазара на мобилни приложения. Това е първият случай, в който регулаторните органи на ЕС ще използват новите правила, за да ограничат дейността на голяма технологична компания.

Според "Файненшъл таймс", позовавайки се на свпо източници, Европейската комисия е установила, че Apple не спазва ангажиментите си да позволи на разработчиците да насочват потребителите към алтернативни предложения извън App Store, без да начисляват такса. Според източниците през следващите седмици се очаква обявяване на обвиненията срещу Apple.

Те ще бъдат първите публично обявени срещу технологична компания по силата на Закона за цифровите пазари - забележителен законодателен акт, чиято цел е да принуди големите технологични корпорации, които контролират цифровите пазари, да отворят бизнеса си за конкуренцията в ЕС. Припомняме, че през март Европейската комисия обяви започването на разследвания срещу Apple, както и срещу Alphabet и Meta въз основа на правомощията, предоставени от Закона за цифровите пазари.

Подчертава се, че засега регулаторните органи са направили само предварителни заключения и Apple все още има възможност да коригира дейността си. В такъв случай Европейската комисия може да преразгледа всяко окончателно решение. Освен това може да се промени и моментът на обявяване на обвиненията.

Ако се установи, че Apple нарушава Закона за цифровите пазари, я грозят ежедневни глоби за неспазване на изискванията в размер до 5% от средния дневен оборот на компанията, който в момента е над 1 млрд. долара.

Тези действия на Европейската комисия идват на фона на засилените проверки от страна на антитръстовите органи в различни държави срещу големите технологични компании и тяхното господстващо положение на пазара. Така например през март в САЩ беше образувано антитръстово дело срещу Apple за това, че според твърденията използва влиянието си на пазара на смартфони, за да потиска конкурентите и да ограничава избора на потребителите. Освен това компанията Epic Games, която през 2020 г. заведе дело срещу Apple във връзка с нейната политика по отношение на App Store, очаква решение от федерален съдия в Калифорния.

През януари Apple обяви исторически промени в своя мобилен софтуер iOS, App Store и браузъра Safari за потребителите в ЕС. Промените бяха опит да се успокоят регулаторните органи в Брюксел и означаваха, че Apple ще позволи на потребителите да имат достъп до конкурентни магазини за приложения и да изтеглят приложения от други източници. Промените включваха намаляване на комисионата, плащана от компаниите за използване на App Store за продажба на цифрови стоки и услуги, от 30% на 15%.

В същото време Apple въведе редица нови такси за разработчиците на приложения в Европа, включително "такса за основна технология" от 50 цента за разработчици с над 1 милион потребители за всяко първо потребителско участие. Компанията ще начислява и допълнителна такса от 3% на компаниите, които използват нейния платежен процесор.

Някои разработчици вече заявиха, че в резултат на тези промени могат да понесат по-високи разходи. Според източници Европейската комисия също може да повдигне обвинения във връзка с тези нови такси. Представители на Apple отказаха коментар.

Регулаторните органи може да решат да повдигнат обвинения и срещу други технологични гиганти. По-специално, Комисията вече разследва дали Google поддържа свой собствен магазин за приложения и дали Meta използва личните данни на потребителите на Facebook за таргетирана реклама.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Apple, DMA, Alphabet, ЕС

Още по темата