Медия без
политическа реклама

ЕС критикува бизнес модела "поверителност срещу пари"

Pixabay

Европейските институции не одобряват избора, пред който са изправени абонатите на Meta да предоставят личните си данни за рекламни цели или да плащат за поверителност. Това става ясно от изявление на Европейския комитет по защита на данните (ЕКЗД). В него се посочва, че моделите "съгласие или плащане" често не "съответстват на изискванията за валидно съгласие", когато човек трябва да избира между предоставянето на своите данни или плащането на такса.

В момента потребителите от ЕС на социалната мрежа Facebook трябва да плащат 10 евро месечно за абонамент без реклами или са принудени да споделят своите данни. ЕС вече разследва дали тази практика на Meta е в съответствие със Закона за цифровите пазари (DMA), който влезе в сила от началото на март.

ЕКЗД твърди, че предлагането само на платена алтернатива без събиране на данни не би трябвало да бъде по подразбиране за големите онлайн платформи. Регулаторът подчертава, че тези платформи трябва да "обръщат значително внимание" на предоставянето на безплатна опция, която не включва обработка на данни (или поне не в такава голяма степен). 

"Контролерите на данни трябва да се грижат основното право на защита на данните на потребителите да не се превръща във функция, за която те трябва да плащат. Хората също трябва да бъдат напълно осведомени за стойността и последствията от техните избори” - посочва председателят на ЕКЗД Ану Талус.

Ключови думи:

Мета, ЕС, DMA

Още по темата