Медия без
политическа реклама

Зимният прозорец регистрира рекорд по футболни трансфери в историята

Английската Премиър лийг отстъпи първото място по похарчени суми за пръв път от 2017 г.

14 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Преминаването на Витор Роке от "Атлетико Паранаенсе" в "Барселона" за 40 млн. евро бе най-крупната сделка през зимния трансферен период в Европа. Това също така допринесе Бразилия да бъде държавата с най-големи приходи от трансфери през януарския прозорец.

През официалния зимен трансферен прозорец в големите европейски първенства (1-31 януари) са регистрирани рекорден брой сделки за този период в историята - 5073, включително и в женския футбол. Това сочи обобщен анализ на ФИФА.

Специално в женския футбол е направен също световен рекорд за зимен прозорец - похарчени са 1.94 млн. евро, което е със 165,5% повече от януари м.г. При мъжете са регистрирани сделки (4716 на брой) за общо 1.35 млрд. евро, което е финансов резултат №2 в историята. Това е с 8.2% по-малко от рекордния засега януари 2023 г. (1.46 млрд. евро).

Най-крупната януарска сделка е тази на Витор Роке, който премина от "Атлетико Паранаенсе" в "Барселона" за 40 млн. евро. Което има съществен принос Бразилия да бъде държавата, която е получила най-много пари от трансфери през зимата - 233 млн. евро.

Друга любопитна тенденция е, че Премиър лийг отстъпва първото място по похарчени суми за трансфери през зимните прозорци, което държеше от 2017 г. насам. Клубовете от английския елит са изразходвали за нови футболисти 170.6 млн. евро през януари, което им отрежда втора позиция и е с 80% по-малко от рекордния януари 2023 г. (306 млн. евро). Интересното е, че първото място сега е за френската Лига 1, където са изхарчили 270.7 млн. евро (това е със 121.1% повече в сравнение с януари 2023 г.).

Друг любопитен факт е, че два от четирите най-скъпи трансфера тази зима са осъществени от германски клубове. "Байерн" купи френския десен бек Саша Боей от "Галатасарай" за 30 млн. евро (това е сделка №2), а РБ (Лайпциг) плати 24 млн. евро на "Наполи" за северномакедонския национал Елиф Елмас (сделка №4). Между тях стои трансферът на румънския защитник Раду Драгушан от "Дженоа" в "Тотнъм" за 25 млн. евро.

Още по темата