facebook
twitter

Спорт

Животът след спорта е прекрасен

Най-великата биатлонистка в историята не съжалява нито за миг, че се отказа само на 25 години
378
 Туитър
Магдалена Нойнер има най-много титли от всички биатлонистки в историята.

Наскоро, само месец след края на сезон 2018/19, от биатлона сензационно се отказаха две от големите звезди на този спорт. Германката Лаура Далмайер - 7-кратна световна и двукратна олимпийска шампионка, се оттегли едва на 25 г. Почти веднага след нея кариерата си прекрати и чехкинята Габриела Коукалова (29 г.), която пък има два сребърни медала от олимпийски игри и шест (две титли) от световни първенства. Всички в света на биатлона бяха слисани, че двете спират толкова млади.

Но съвсем не беше далеч времето - през 2012 г., когато най-ярката звезда на женския биатлон каза "сбогом". Магдалена Нойнер - най-успешната биатлонистка на всички времена, спря на 25, когато вече бе спечелила два златни и един сребърен олимпийски медал, 12 световни титли (плюс 4 сребърни и 1 бронзово отличие) и три пъти Световната купа. Като че тя послужи за пример на Далмайер и Коукалова  за това да надникнем в нейния живот след спорта.

През 2012-а специалистите също бяха шокирани от решението на Нойнер и се чудеха как така биатлонът няма да ѝ липсва. Ами, ето така: "Не, никога не съм мислила за връщане", казва сега Магдалена, която тогава бе твърде уморена от безкрайните състезателни сезони (ноември-март) и дългите подготвителни лагери (практически в цялото останало време) и бе решила какво всъщност иска от живота.

През есента на 2014-а тя се омъжи за приятеля си от детинство - дърводелеца Йозеф Холцер, с когото са заедно от 2009 г. Официално прие фамилията на мъжа си, но съчетанието Магдалена Холцер така и не се утвърди. Самата тя обаче намери компромиса: "Избрах фамилията на Йозеф, защото сме семейство. Но нека феновете не се притесняват, за тях си оставам Лена Нойнер". 

Само два месеца след сватбата тя роди дъщеря си Верена-Анна, а през есента на 2016-а на бял свят дойде и момчето, което бе кръстено на татко си - Йозеф. Приоритетите на Нойнер се промениха и сега семейството е най-важното нещо. Пътуванията, както и преди, са достатъчно, но вниманието към нея в последните години намаля, затова и Лена живее спокойно с най-близките си хора в родния Валгау. Както самата тя казва: "Личният живот трябва да си остане личен".

За 7 години без биатлон Лена не се е приближавала нито до политиката (имаше няколко покани), нито към треньорската работа, независимо че има категория С, разрешаваща работа с деца. Интересът на спонсорите към нея обаче си остава заради нейния звезден статут, харизмата и добрата ѝ репутация. Сега Нойнер си сътрудничи с BMW, Erdinger, Joka и други известни фирми.

И макар спонсорите да са по-малко, отколкото 3-4 години по-рано, графикът ѝ все още е плътен. Около 60 дни годишно тя е заета с мероприятия, най-често в Германия. Наскоро например бе поканена на 100-годишнината на компанията Jordan и на BMW Open Players Night в Мюнхен. Там бяха биатлонисти от настоящия германски тим - олимпийският шампион Арнд Пайфер, световната шампионка Денизе Херман и Франциска Пройс.

"Предполагах, че спонсорите ще ме поддържат и след края на кариерата ми", разкрива един от мотивите си за оттегляне Магдалена.

Докато беше спортист, тя заработи 1.6 млн.евро от наградни фондове, а сега, за участията ѝ в реклами и разни мероприятия - печели по няколкостотин хиляди годишно. 

Едно от перата за приходи е работата ѝ като коментатор на германската държавна телевизия ARD. Сътрудничеството им започна през декември 2015-а, но скоро бе прекъснато заради бременността ѝ. В началото на олимпийския сезон 2018/19 Нойнер се завърна пред микрофона, където работата ѝ е да прави анализи, разбор на детайлите и да помага на основния коментатор на състезанията.

Преди две години, когато гръмна допинг скандалът с руските биатлонисти, тя се изказа остро: "Отборите, чиито състезатели систематично се провалят с допинг, трябва да се отстранят напълно от състезания. Това е тежка, но правилна мярка, защото иначе ще бъде нанесен удар на онези 98% спортисти, които се състезават чисти".

Преди световното първенство тази пролет в Йостерсунд (Шв) пък заяви: "Почти съм сигурна, че там ще стане нещо. От опит зная, че може да се печелят медали и без помощта на забранени препарати. Надявам се науката да намери начин за по-ефективен контрол". Все пак в Швеция нямаше положителни допинг проби, а след това от ARD разкриха, че Нойнер е подозирала италиански биатлонист.

Преди година фенклубът на Лена се отказа от официалния си статут и от събирането на членски внос. Решението бе взето единодушно от всички събрали се, в това число и самата Нойнер. Към онзи момент имаше 300 членове, но на сбирките присъстваха по 60-80, а Нойнер се чудеше, че въобще функционира. "За мен това решение нищо не променя. Удивително е обаче, че вече толкова време съм извън биатлона, а хората идват на срещи с мен", коментира после тя.

Както и преди, Магдалена продължава да се занимава с благотворителност - участва във велопробези и турнири по голф за набиране на средства за различни каузи, курира дом за нелечимо болни и деца инвалиди, а също така и помага на училище в Обердинг. Не е спряла да се занимава и с детското си увлечение - плетенето. Плете за себе си и семейството, но участва и в разработката на шапки за германските национали по биатлон, а в момента работи в спонсорска връзка с магазин за вълна, прежди и материали за везане.

Да, вече на 32 г., Магдалена Нойнер има всичко - грандиозна спортна кариера, щастливо семейство, внимание от спонсорите, работа в телевизия, хоби и, разбира се, средства за нормален живот. Така че наистина няма причини да съжалява за решението си през 2012 г.

Все още няма коментари

Още

Анев: Приключвам с биатлона заради Дафовска

22.06.2020

5000 8
България пося раздор в руския биатлон

29.05.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

324
Вирусът бави руски треньори за националите по биатлон

19.05.2020

76

Влез или се регистрирай за да коментираш