facebook
twitter

Спорт

Животът след спорта е прекрасен

Най-великата биатлонистка в историята не съжалява нито за миг, че се отказа само на 25 години
373
 Туитър
Магдалена Нойнер има най-много титли от всички биатлонистки в историята.

Наскоро, само месец след края на сезон 2018/19, от биатлона сензационно се отказаха две от големите звезди на този спорт. Германката Лаура Далмайер - 7-кратна световна и двукратна олимпийска шампионка, се оттегли едва на 25 г. Почти веднага след нея кариерата си прекрати и чехкинята Габриела Коукалова (29 г.), която пък има два сребърни медала от олимпийски игри и шест (две титли) от световни първенства. Всички в света на биатлона бяха слисани, че двете спират толкова млади.

Но съвсем не беше далеч времето - през 2012 г., когато най-ярката звезда на женския биатлон каза "сбогом". Магдалена Нойнер - най-успешната биатлонистка на всички времена, спря на 25, когато вече бе спечелила два златни и един сребърен олимпийски медал, 12 световни титли (плюс 4 сребърни и 1 бронзово отличие) и три пъти Световната купа. Като че тя послужи за пример на Далмайер и Коукалова  за това да надникнем в нейния живот след спорта.

През 2012-а специалистите също бяха шокирани от решението на Нойнер и се чудеха как така биатлонът няма да ѝ липсва. Ами, ето така: "Не, никога не съм мислила за връщане", казва сега Магдалена, която тогава бе твърде уморена от безкрайните състезателни сезони (ноември-март) и дългите подготвителни лагери (практически в цялото останало време) и бе решила какво всъщност иска от живота.

През есента на 2014-а тя се омъжи за приятеля си от детинство - дърводелеца Йозеф Холцер, с когото са заедно от 2009 г. Официално прие фамилията на мъжа си, но съчетанието Магдалена Холцер така и не се утвърди. Самата тя обаче намери компромиса: "Избрах фамилията на Йозеф, защото сме семейство. Но нека феновете не се притесняват, за тях си оставам Лена Нойнер". 

Само два месеца след сватбата тя роди дъщеря си Верена-Анна, а през есента на 2016-а на бял свят дойде и момчето, което бе кръстено на татко си - Йозеф. Приоритетите на Нойнер се промениха и сега семейството е най-важното нещо. Пътуванията, както и преди, са достатъчно, но вниманието към нея в последните години намаля, затова и Лена живее спокойно с най-близките си хора в родния Валгау. Както самата тя казва: "Личният живот трябва да си остане личен".

За 7 години без биатлон Лена не се е приближавала нито до политиката (имаше няколко покани), нито към треньорската работа, независимо че има категория С, разрешаваща работа с деца. Интересът на спонсорите към нея обаче си остава заради нейния звезден статут, харизмата и добрата ѝ репутация. Сега Нойнер си сътрудничи с BMW, Erdinger, Joka и други известни фирми.

И макар спонсорите да са по-малко, отколкото 3-4 години по-рано, графикът ѝ все още е плътен. Около 60 дни годишно тя е заета с мероприятия, най-често в Германия. Наскоро например бе поканена на 100-годишнината на компанията Jordan и на BMW Open Players Night в Мюнхен. Там бяха биатлонисти от настоящия германски тим - олимпийският шампион Арнд Пайфер, световната шампионка Денизе Херман и Франциска Пройс.

"Предполагах, че спонсорите ще ме поддържат и след края на кариерата ми", разкрива един от мотивите си за оттегляне Магдалена.

Докато беше спортист, тя заработи 1.6 млн.евро от наградни фондове, а сега, за участията ѝ в реклами и разни мероприятия - печели по няколкостотин хиляди годишно. 

Едно от перата за приходи е работата ѝ като коментатор на германската държавна телевизия ARD. Сътрудничеството им започна през декември 2015-а, но скоро бе прекъснато заради бременността ѝ. В началото на олимпийския сезон 2018/19 Нойнер се завърна пред микрофона, където работата ѝ е да прави анализи, разбор на детайлите и да помага на основния коментатор на състезанията.

Преди две години, когато гръмна допинг скандалът с руските биатлонисти, тя се изказа остро: "Отборите, чиито състезатели систематично се провалят с допинг, трябва да се отстранят напълно от състезания. Това е тежка, но правилна мярка, защото иначе ще бъде нанесен удар на онези 98% спортисти, които се състезават чисти".

Преди световното първенство тази пролет в Йостерсунд (Шв) пък заяви: "Почти съм сигурна, че там ще стане нещо. От опит зная, че може да се печелят медали и без помощта на забранени препарати. Надявам се науката да намери начин за по-ефективен контрол". Все пак в Швеция нямаше положителни допинг проби, а след това от ARD разкриха, че Нойнер е подозирала италиански биатлонист.

Преди година фенклубът на Лена се отказа от официалния си статут и от събирането на членски внос. Решението бе взето единодушно от всички събрали се, в това число и самата Нойнер. Към онзи момент имаше 300 членове, но на сбирките присъстваха по 60-80, а Нойнер се чудеше, че въобще функционира. "За мен това решение нищо не променя. Удивително е обаче, че вече толкова време съм извън биатлона, а хората идват на срещи с мен", коментира после тя.

Както и преди, Магдалена продължава да се занимава с благотворителност - участва във велопробези и турнири по голф за набиране на средства за различни каузи, курира дом за нелечимо болни и деца инвалиди, а също така и помага на училище в Обердинг. Не е спряла да се занимава и с детското си увлечение - плетенето. Плете за себе си и семейството, но участва и в разработката на шапки за германските национали по биатлон, а в момента работи в спонсорска връзка с магазин за вълна, прежди и материали за везане.

Да, вече на 32 г., Магдалена Нойнер има всичко - грандиозна спортна кариера, щастливо семейство, внимание от спонсорите, работа в телевизия, хоби и, разбира се, средства за нормален живот. Така че наистина няма причини да съжалява за решението си през 2012 г.

Все още няма коментари

Още

България пося раздор в руския биатлон

29.05.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

241
Вирусът бави руски треньори за националите по биатлон

19.05.2020

68
Сменят треньорите на националния отбор по биатлон

23.04.2020

209

Влез или се регистрирай за да коментираш

×