Quantcast
Йоханес Бьо се превърна в легенда на биатлона | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Йоханес Бьо се превърна в легенда на биатлона

102
 БГНЕС
Леко стреснатият от огромния интерес към себе си Владимир Илиев позира с част от тълпата посрещачи на летище София.

Йоханес Тингнес Бьо подобри един от най-великите рекорди в биатлона - за победи в един сезон, след като на финалите в Холменколен (Нор) спечели всички три индивидуални надпревари - спринт (7.5 км), преследване (12.5 км) и масов старт (15 км.) Така 25-годишният норвежец завърши с 16 първи места за Световната купа и прати в историята постижението от 14 на доскорошния властелин в този спорт Мартен Фуркад (Фр).

"Това е голямо постижение. Да направиш история, в който и да е спорт, е нещо велико. Биатлонът е имал много легенди преди мен, така че да съм една от тях е много интересно", коментира в типичния си шеговит стил Йоханес Бьо, който още преди три седмици си осигури и първата Голяма световна купа в кариерата.

В последното състезание вчера той бе безапелационен в масовия старт, като не допусна грешка при четирите си стрелби и обра овациите от публиката на стадиона, завършвайки на 19.2 сек. пред втория - Арнд Пайфер (Гер, 0 гр.), и на 38.0 пред Бенедикт Дьол (Гер, 2 гр.).

Българските биатлонисти не участваха в последните две състезания в Холменколен, защото се прибраха по-рано. Те бяха посрещнати като герои на летище София в събота вечерта, като във фокуса, естествено, бе първият български медалист от световно първенство - сребърният от индивидуалното състезание на 20 км Владимир Илиев. 

При жените имаше интрига почти до последно, като италианката Доротея Вирер си осигури първата Световна купа в кариерата си едва след масовия старт на 12.5 км. Тя финишира 12-а след 5 грешки в стрелбата, но това класиране ѝ стигна да събере 904 т., с 22 повече от сънародничката си Лиза Витоци. Иначе победата в последното състезание спечели шведката Хана Йоберг, следвана от Тирил Екхоф( Нор) и Клеър Игън (САЩ).

Още

Българският биатлон тъпче на място

28.03.2021

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

364
Тодорова завърши сезона в биатлона с място в Топ 15

21.03.2021

108
Владимир Илиев е 12-и в света на класическите 20 км биатлон

17.02.2021

181