facebook
twitter

Спорт

WADA даде зелена светлина за реабилитиране на руския спорт

Руската антидопингова агенция ще бъде отново наказана, ако не спази сроковете по споразумението, предупреди шефът Крейг Рийди
109
ЕПА/БГНЕС
Крейг Рийди бе заявил още преди месец, че има вероятност да се вземе такова решение, ако WADA и Русия се договорят по спорните въпроси.

Изпълнителният комитет на световната антидопингова агенция (WADA) реши да признае руската антидопингова агенция (РУСАДА) за съответстваща на своя кодекс. Това стана на заседанието на Сейшелските острови, а решението на практика означава връщане в най-кратки срокове на всички права на руските спортисти, отнети след допинг скандалите от 2015 г.

Шефовете на WADA (общо 12 души, начело с президента Крейг Рийди) са гласували почти единодушно, след като са одобрили предложението на Русия по двете спорни точки от "пътната карта", спусната на РУСАДА за отстраняване на нередности.

Първата точка изискваше Русия да признае изводите от разследването на независимата комисия на WADA с председател Ричрад Макларън. Тези изводи бяха, че в страната между 2011 и 2015 г. е имало държавно подкрепяна система за прикриване на допинг нарушения на руски спортисти. Втората бе да бъде предоставен достъп на WADA до данните от проби, анализирани в Московската лаборатория, както и до самите шишенца с биологичен материал на проверени спортисти.

В крайна сметка на Сейшелите двете страни се съгласиха, че Русия признава нарушения от страна на отделни лица от държавни ведомства и се съгласява да привлече към работа с базата данни (LIMS или система за управление на лабораторната информация) на Московската лаборатория независим експерт, посочен от WADA. Изпълкомът освен това ще постави конкретни срокове за изпълнение на договорките. По този повод президентът на WADA Крейг Рийди написа в "Туитър":

"Днес с огромно мнозинство Изпълкомът реши да възстанови статута на РУСАДА в съответствие с препоръките. РУСАДА обаче отново ще бъде отстранена, ако руската страна наруши сроковете по предоставяне на достъп до данните от Московската лаборатория". 

Руската антидопингова агенция бе призната за несъответстваща с кодекса на WADA през ноември 2015 г. след допинг скандала в руската лека атлетика. Последваха нови обвинения към Русия, основани предимно на твърденията на бившия директор на Московската лаборатория Григорий Родченков, който след своето уволнение емигрира в САЩ и там получи статут на защитен свидетел. 

Заради скандалите от ноември 2015 г. руската лека атлетика е със замразено членство в международната федерация (IAAF), а руските атлети участват по международни състезания като неутрални. Русия загуби домакинството на доста първенства, а международният параолимпийски комитет (IPC) отстрани руските спортисти с увреждания от всякакви свои надпревари.

Като главно условие за връщането на руснаците като пълноправни членове на световните спортни организации бе поставено връщането на акредитацията на РУСАДА от WADA, което стана едва сега. 

"Приветстваме решението на WADA. Русия потвърждава своята обвързаност с принципите на чистата спортна борба. В последните години нашата страна извърши огромна по обем работа по създаването на прозрачни и разбираеми условия за противодействие на допинга", заяви вицепремиерът Олга Голодец.

Все още няма коментари

Още

Германия разби руска схема за пране на $22 млрд.

22.02.2019

1066 9
Лавров: Западът грубо тласка Балканите към НАТО

20.02.2019

1379 18
Туитър ще разкрива политическите реклами

20.02.2019

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×