Медия без
политическа реклама

Въвеждат VAR и в шахмата

Международната федерация вече тества видеосистемата на младежкия шампионат на Западна Азия

03 Юли 2023
FIDE

Международната шахматна федерация (FIDE) е готова и вече тества система видеоасистент рефер (VAR) на официално състезание. Това съобщава самата FIDE на своя сайт, като добавя, че системата е въведена на младежкото първенство на Западна Азия, което започна на 30 юни и ще завърши на 10 юли в градчето Корумду, намиращо се край езерото Исик Кул в Киргизстан.

Шахматният VAR е основан на платформата и технологиите на idChess, която ще позволява да се проследят спорните моменти в която и да е партия на древната игра и да се вземат правилните решения.

 

Как работи VAR в шахмата?

Ако възникне спорна ситуация - например един от играчите се обади на съдията, за да отбележи нарушение в противоречива ситуация - например да твърди, че противникът му е докоснал дадена фигура, а последният отрича (в професионалния шахмат докоснатата фигура трябва да се премести задължително).

Съдията на партията може да е пропуснал такова или друго нарушение. Тогава той може да спре временно часовниците на шахматистите и самата игра. След това да прегледа записа в мобилното приложение idChess и чрез VAR, който показва поведението на играчите, да установи има ли нарушено правило. Накрая арбитърът взима решение за евентуална санкция.

Според FIDE, VAR технологията позволява да се увеличи броят на правилните решения, на шахматните арбитри, и да се направи процесът на вземане на решения по-прост и по-прозрачен както за арбитрите, така и за играчите.

Ключови думи:

шахмат

Още по темата