Медия без
политическа реклама

Втори загубен световен финал за българските борци

20-годишният Едмонд Назарян бе победен с технически туш само за 2:30 мин.

13 Септ. 2022
bul-wrestling
20-годишният Едмонд Назарян загуби първия си световен финал при мъжете

И вторият финал на световното първенство в Булград, до който достигнаха българските борци, завърши със загуба. 20-годишният Едмонд Назарян бе надвит с технически туш за едва 2 минути и половина от киргизстанеца Жоламан Шаршенбеков.

Това е второто сребърно отличие за българския тим в класическия стил след това на Кирил Милов, който вчера загуби финала в кат. 97 кг Артур Алексанян (Арм).

Европейският шампион от 2020 г. в неолимпийската кат. 56 кг Назарян започна с голямо желание финалната схватка, но допусна грешка, като направи захват с две ръце през врата на съперника, което не е позволено от правилника. Съдията отсъди 2 точки за Шаршебеков и постави в партер сина на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. Българският щаб оспорва това решение, но след преглед от журито то бе потвърдено и заради загубения "чалъндж" нашият борец бе наказан с още 1 т. В последвалия партер Шарженбеков успя да вдигне Назарян и го хвърли на тепиха чисто за 4 точки, с което поведе със 7:0.

Едмонд успя да върне 2 т., но допусна отново да бъде хвърлен чисто и при 11:2 схватката бе прекратена точно 2:30 мин. след началото й: победа с технически туш (8 или повече точки разлика) за киргизстанеца.

Това е трето отличие за Назарян тази година, след титлата на европейското при 20-годишните и среброто при мъжете от еврошампионата. Среброто е и първи медал за него от световно първенство при мъжете. За Шаршенбеков пък планетарната титла е първа след два загубени финала.

Утре за бронзов медал в "Щарк Арена" ще се бори Мими Христова в кат. 65 кг при жените. Тя победи на 1/4-финал европейската шампионка Татяна Рижко (Укр) с 12:8 т., но след това отстъпи с 0:3 пред световната вицешампионка Мива Морикава (Яп). Съперничка на Христова за бронза ще е американката Мелъри Велте.

Другата ни представителка в днешната сесия на световното първенство - Миглена Селишка, бе туширана още в първата си схватка от нигерийката Месиней Дженезис. След това обаче африканката бе отстранена на полуфиналите и не стигна до среща за златото, което би изтеглило българката до репешаж за бронза.

Утре на тепиха в "Щарк Арена" ще се борят бронзовата олимипйска медалистка Евелина Николова (57 кг) и София Георгиева (68 кг).

Още по темата