Медия без
политическа реклама

Всичко е постарому - дербито в събота пак ще е с две агитки

"Левски" се отметна от искането си да няма фенове на гостуващите отбори по време на мачовете с "ЦСКА-София"

23 Апр. 2024Обновена
По време на последното дерби на 7 април фокусът на вниманието бе изместен от футболния терен към бруталните сцени по трибуните.
Булфото
По време на последното дерби на 7 април фокусът на вниманието бе изместен от футболния терен към бруталните сцени по трибуните.

Баталните сцени от последния мач между "Левски" и "ЦСКА-София" на 7 април не промениха мнението на полицията, БФС и двата клуба, че на тези дербита може да присъстват фенове и на двата отбора. Днес това бе потвърдено след среща между всички заинтересовани страни.

След нея излезе и говори Валентин Чакъров, директор на направление "Първенства и турнири" към БФС. "И двата отбора заявиха, че очакват на дербито 12-13 хиляди души от двата клуба. Футболът е за феновете. Аз съм да има диалог и разбирателство, а феновете да се радват на футболната игра и да няма това, което става напоследък. Разбирателство между двата клуба имаше. Дано феновете проумеят, че това е една игра и по-добрият да спечели. Да няма такива неща, както напоследък. Заставаме на позицията футболната игра да радва феновете. Не е хубаво, когато няма публика по трибуните", коментира Чакъров. Той допълни, че не е било обсъждано предложението на "Левски", направено лично от собственика на клуба Наско Сираков дни след дербито - да няма привърженици на гостуващите отбори по време на тези дербита. Тоест, "сините" сами са се отказали от тази идея.

Дори и новият президент на БФС Георги Иванов - Гонзо заяви на излизане от стадиона след последния мач, че трябва да се вземат спешни действия, съвместно с МВР. "Трябва да се вземат мерки, защото ако продължаваме така, ще има смъртен случай, ще е късно", каза той. И имаше защо - на трибуните имаше бити фенове и ранени полицаи, опити за сблъсъци между съперникови привърженици. Резултатът бе няколко пострадали фенове, сред които жена и дете, четирима служители на реда с различни наранявания, 28 арестувани... А за капак двата клуба трябваше да платят общо 22 300 лв. (12 300 лв. глоба за "Левски" и 10 000 лв. за "ЦСКА-София").

Сега, за да може привържениците и на двата отбора да са на трибуните на ст. "Васил Левски", се е стигнало до решение за по-големи буферни зони между агитките, както и за по-засилена охрана, сиреч в събота през деня центърът на София ще е буквално блокиран от полиция и жандармерия. А цената на това поредно компромисно решение ще стане ясна след края на мача...

След срещата изпълнителният директор на "ЦСКА-София" Филип Филипов заяви: "Ние сме доволни. Нашата позиция беше още в началото, че феновете трябва да присъстват на двубоя. Дербито е още повече за феновете. Не искаме да лишаваме нито нашите привърженици, нито тези на "Левски" да присъстват на мача. Буферните зони са с оглед инцидентите, които не искаме да се повтарят с изстрелването на тези ракети и застрашаването на хората. Призоваваме да се спре с тези неща и дербито да си е дерби. Един път завинаги трябва всички заедно да работим в една посока - полицията, охранителните фирми, клубовете, феновете. Да се работи в насока футболът да е празник, изживяване и приятна емоции, а не война, без да знаеш дали ще се върнеш здрав вкъщи. От този мач натам ще имаме много по-голям контрол за дублираните билети. Тези хора, които смятат да влизат с дублирани билети, няма да са допуснати."