Медия без
политическа реклама

Властването на Усик в тежка категория приключи на 38-ия ден

Украинският боксьор стана третият най-кратко задържал се абсолютен шампион

26 Юни 2024
Решението на Александър Усик да се насочи към реванш срещу Тайсън Фюри му коства статута на абсолютен шампион.
ЕПА/БГНЕС
Решението на Александър Усик да се насочи към реванш срещу Тайсън Фюри му коства статута на абсолютен шампион.

Само пет седмици след като стана първият абсолютен световен шампион в тежка категория на профибокса от четвърт век, Александър Усик оваканти единия пояс. Украинецът обяви публично, че се отказва от титлата на IBF и тя може да бъде заложена в мача между британците Антъни Джошуа и Даниъл Дюбоа. Двамата ще се бият на 21 септември на ст. "Уембли" в Лондон.

"Здравейте, хора! Антъни и Даниъл, слушайте. Знам, че титлата на IBF е важна за вас. Това е моят подарък за вас на 21 септември, момчета. Слава на Украйна", каза Усик във видео селфи, което публикува в социалната мрежа X.

Още в дните след като на 18 май в Рияд Усик победи Тайсън Фюри с разделено съдийско решение стана ясно, че украинецът или трябва да изпълни задължителна защита срещу претендент на IBF, или поясът ще му бъде отнет. И понеже самият той избра да се подготвя за реванш срещу Циганския крал на 21 декември, беше въпрос на време да бъде лишен от титлата - затова и предпочете сам да се откаже от нея.

Сега притежание на Усик остават останалите три най-значими колана - на WBC, WBA и WBO, както и тези на IBO и The Ring. Всички те ще бъдат заложени отново във втория мач срещу Фюри в навечерието на Коледа.

Александър Усик стана първият абсолютен световен шампион в тежка категория на професионалния бокс през XXI век. Почти 25 години след като на 13 ноември 1999 г.

Александър Усик обяви решението си да оваканти титлата на IBF на 38-ия ден след спечелването на всички пояси, което превърна властването му (18 май-25 юни 2024 г.) в третото най-кратко на абсолютен световен шампион в бокса.

На първо място в тази неособено престижна класация е американецът Ридик Боу, който е едноличен притежател на титлите само 31 дни (13 ноември-14 декември 1992 г.). Той се отказва от титлата на WBC, като дори демонстративно изхвърля колана в кофа за боклук.

Вторият най-бързо развенчан абсолютен шампион е друг американец - Леон Спинкс, на 32-рия ден (15 февруари-19 март 1978 г.). На него пък му е отнет поясът на WBC, тъй като избира да търси реванш срещу Мохамед Али, вместо да се изправи срещу задължителния претендент Кен Нортън.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бокс, Александър Усик