facebook
twitter

Спорт

"Верея" оправда подозрителните мачове със слабия си отбор

Да ни наказват, че сме паднали от "ЦСКА-София" с 1:0, не го разбирам, заяви шеф в клуба
101
CSKA.BG
Тиаго Родригес бележи гола, с който "ЦСКА-София" спечели с 1:0 гостуването срещу "Верея" от ХХ кръг в Първа лига на 9 декември. Този мач е един от подозрителните с участието на "Верея", а от старозагорския тим се възмутиха, тъй като загубата е минимална, при това срещу втория в класирането.

Трите съмнителни мача, заради които "Верея" бе глобен от БФС, се оказаха две разгромни загуби и една изглеждаща нормално, особено за аутсайдера (без победа) в класирането. Шефът на Дисциплинарната комисия на БФС Юрий Кучев обясни, че става въпрос за пораженията от "Берое" (0:5) и "Славия" (0:4) като гост, както и за 0:1 от "ЦСКА-София" като домакин. Специално от "ЦСКА-София" старозагорският тим падна като гост с 0:4, от "Левски" пък с 0:7, но тези срещи не се оказват проблемни откъм феърплей.

Съмнителни всъщност са само мачове, за които има прекалено количество залози. Това отчита системата BFDS (Betting fraud detection system), въведена от УЕФА през 2009 г. със съдействието на големите букмейкърски компании. Тя отчита подозрително струпване на залози за определен изход на някои мачове.

"УЕФА има специален софтуер, специална програма, това си е нещо рутинно, с което хваща отклонения в залаганията за определени срещи - опита се пред bTV да обясни BFDS Кучев. - За "Верея" е имало в три. Имаме официален сигнал от УЕФА. Дисциплинарната комисия може да наложи само санкциите, предвидени в правилника. Дали е ефективно или не е - това е по разпоредбите. Досега има ефект за други клубове, тъй че защо да няма за Верея".

От старозагорския клуб се защитиха, че не са правили нищо нередно, а просто отборът им е слаб.

"В единия мач сме паднали 4:0 - предупреждават ни, във втория с 5:0 - пак ни предупреждават. Но за мача с ЦСКА да ни глобят, че сме паднали само с 1:0? Това не го разбирам... Това с ЦСКА не е в нашата градина - каза адм.-директор на "Верея" Николай Демирев. - Някой от нашето ръководство трябва да влезе в съблекалнята на ЦСКА да им каже да не вкарват голове ли!? Не знам как да го разбирам... Отборът, като изпадне в криза, нормално е да падне с 3, 4 или 5 на нула. Когато играе по-добре - нормално е да падне с 1:0 или да пък направи 0:0. Ако си мислите, че и мачът с "Лудогорец" (б.р. - 0:0 от петък) е нагласен - това ще бъде върхът на айсберга. Нашият отбор играе единствено за оцеляване в групата и не влиза в такива схеми с уговорени мачове."

Ключови думи:

Верея, БФС, ЦСКА-София
Все още няма коментари

Още

"ЦСКА-София" продължи напред за Лига Европа (видео)

16.07.2019

748 4
Пенев, Якимов и Жеков поведоха "ЦСКА-София" към Черна гора

16.07.2019

373 2
"ЦСКА-София" ще подмени състава за Черна гора

15.07.2019

303 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×