Quantcast

Медия без
политическа реклама

US Open чупи рекорда за шампионски чек в тениса - $3 млн.

11 Авг. 2023
ЕПА/БГНЕС архив
Ига Швьонтек е гушнала купата на US Open, с която през 2022 г. получи и чек за $2,6 млн. Този сезон шампионската премия в Ню Йорк ще е с цели 15% по-висока.

Най-големия еднократен чек в историята на тениса ще получат шампионите на сингъл в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк (28 август - 10 септември). Последният за годината турнир от Големия шлем обяви увеличение на общия награден фонд с 8% спрямо миналия сезон - от $60 млн. на $65 млн., като за носителите на титлата при мъжете и жените са предвидени по $3 млн.

Сумата е с 15% по-висока от тази, която взеха Карлос Алкарас и Ига Швьонтек заедно с трофеите през 2022 г. - $2,6 млн. Останалите три "мейджър" надпревари също раздадоха рекордни премии на победителите този сезон, но не и колкото предлага US Open - $2,05 млн. на Australian Open през януари, €2,3 млн. ($2,53 млн.) на "Ролан Гарос" през юни и £2,35 млн. ($2,98 млн.) на "Уимбълдън" през юли.

През 2023 г. турнирът в САЩ отбелязва половинвековен юбилей, откакто започва да плаща еднакви пари на мъжете и жените, превръщайки се в първата надпревара от Шлема с полово равенство в това отношение. За сравнение, през 1973 г. общият награден фонд в Ню Йорк е $100 000, от които шампионите получават по $25 000.

Тази година организаторите от американската тенис асоциация (USTA) увеличават и допълнителната помощ за участниците. Всеки тенисист на US Open ще има ваучер за пътуване в рамките на $1000, допълнителна хотелска стая, както и $600 на ден за нощувка, ако реши да използва друго място за настаняване извън хотелите на турнира. Увеличават се и възможностите за хранене и наплитане на ракети за всички състезатели.

Периодът на квалификациите (22-27 август) пък ще бъде т. нар. Фен седмица. В нея входът на комплекса "Били Джийн Кинг Тенис Сентър" във Флашинг Медоус ще бъде свободен за зрители.

Ключови думи:

тенис, US Open

Още по темата