Медия без
политическа реклама

УС на щангите обяви, че президентът Маджид е похарчил 331 000 лв.

Два дни преди изборното събрание петима от управата изпратиха писмо до клубовете с опис на харчовете

12 Март 2024
Ариф Маджид
БГНЕС
Ариф Маджид

Два дни преди извънредното общо изборно събрание на федерацията по вдигане на тежести (БФВТ) петима от седемте членове на УС разпратиха писмо до всички клубове, с което ги уведомяват "за извършване на своеволно и незаконосъобразно разходване на средства от бюджета на БФВТ" от президента Ариф Маджид за последните 9 месеца на 2023 г. И добавят, че "по разпореждане на прокуратурата, следственият отдел към Национална полиция в София води разследване".

В писмото на Антон Коджабашев, Димитър Димитров, Живко Архондев, Иван Иванов и д-р Кирил Панайотов има и прикачен файл със "съответната обобщена информация за направените разходи от същия (б.р. - Маджид)". 

В този файл (той няма белезите на банково извлечение) са описани, наред с разходи около организацията на отминалото европейско първенство в София и други, свързани с вдигането на тежести (като например 4000 лв. за възстановяване на Карлос Насар), някои доста екзотично похарчени суми.

Присъстват тегления на десетки хиляди левове в брой, 45 посещения в наргиле бар в Студентски град (общо 5491.45 лв.), 100 транзакции по сметки в Revolut (на обща стойност 36 770 лв.), нощни заведения (17 491.75 лв.). 

Според петимата от управата президентът Маджид е похарчил незаконосъобразно 331 632.33 лв. Когато в края на януари те сезираха прокуратурата и ММС срещу шефа на БФВТ, сумата бе около 200 000 лв., но тогава ставаше въпрос само за последното тримесечие на 2023 г.

Нов скандал е на път да разклати още веднъж българската федерация по вдигане на тежести. Вчера петима от седмината членове на УС на БФВТ са завели жалба срещу президента на централата Ариф Маджид в Софийска районна прокуратура, КПКОНПИ и спортното министерство (ММС).

Общото изборно събрание на БФВТ ще е в четвъртък (14 март). То бе свикано по искане на 13 клуба, а подписката бе внесена от двукратния бронзов олимпийски медалист Стефан Ботев. 

Засега се знае, че на него ще бъде издигната кандидатурата за президент на Антон Коджабашев. Маджид, който по-рано бе обявил, че ще се оттегли, впоследствие размисли и заяви, че също ще се бори за поста.

 

РАЗВИТИЕ

Същевременно днес Апелативният съд измени мярката за неотклонение на Иван Иванов-младши - от домашен арест на гаранция от 5000 лв.

Иванов-младши, който е служител в ММС, и неговият баща - старши треньорът на националните отбори по щанги и член на УС на БФВТ Иван Иванов-старши, бяха задържани за даване на подкуп от 62 000 лв. в края на миналата година. Те бяха посочени от Ариф Маджид като хората, които са му искали подкупа.

Иванов-старши бе освободен под гаранция от 5000 лв. още след първото заседание. Според съда Иванов-младши е нямало как от длъжността, на която се е намирал в ММС, да влияе върху финансирането на БФВТ. Освен това имало и разминаване между свидетелските показания на Маджид и на друг от членовете на УС - Марин Милашки. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата