Медия без
политическа реклама

Треньорът поиска от волейболистките "над 100%" в квалификацията за Париж 2024

Но по-скоро целта пред България е участие на олимпиадата в Лос Анджелис 2028, призна Мичели

12 Септ. 2023
Лоренцо Мичели е оптимист за класирането на женския волейболен тим на България за олимпиада - през 2028 г.
CEV
Лоренцо Мичели е оптимист за класирането на женския волейболен тим на България за олимпиада - през 2028 г.

Женският национален отбор по волейбол ще трябва да надскочи възможностите си, за да може България да се бори за участие на олимпийските игри в Париж 2024. Това сподели италианският селекционер на представителния ни тим Лоренцо Мичели четири дни преди началото на квалификацията в Токио от 16 до 24 септември.

В японската столица съперници на нашите волейболистки ще бъдат домакините, Бразилия, Турция, Белгия, Пуерто Рико, Аржентина и Перу. След мачове всеки срещу всеки квоти за олимпиадата ще получат първите два отбора в крайното класиране.

"В групата ни има четири много силни тима: Япония, Бразилия, Турция и Белгия - посочи Мичели. - С белгийките може да се справим. В мачовете с другите три трябва да дадем над 100% от себе си. Излизаме на корта, за да побеждаваме. В такива мачове се трупа опит. Когато сложим на хартия имената, съперниците ни превъзхождат. Но това не значи, че се предаваме. Новото ни поколение трябва да се калява и развива."

В разширения състав за олимпийската квалификация италианският треньор включи шест състезателки от девическия тим до 19 г.: разпределителя Маргарита Гунчева, диагоналите Ива Дудова и Микаела Стоянова, посрещача Виктория Коева и централните блокировачи Боряна Ангелова и Елена Коларова.

"Младите състезателки вече започнаха да тренират с нас и трябва да започнат да постигат и резултати - заяви Мичели. - Те трябва да се чувстват и да вярват, че са част от проекта за бъдещето ни. С тези състезателки може да се борим с всички европейски отбори. За момента звучи абсурдно да победим отбори като Япония, Бразилия и Турция, но целта е в бъдеще това да може да се постигне. Затова ние вкарваме нови млади състезателки, за да се борим за участие на олимпийските игри в Лос Анджелис 2028. Разбира се, че може да се борим за тази цел и ще направим всичко възможно това да се случи."

Ден преди заминаването за Япония в сряда българските националки направиха открита тренировка в столичната зала "Христо Ботев". Пред медиите застана да говори една от новите лидерки на А отбора - диагоналът Радостина Маринова.

"Със сигурност ни очаква много тежък турнир - сподели тя. - Опитваме се да се подготвим за това, защото няма да ни бъде лесно. И смятам, че като завършек на лятото да дадем всичко от себе си, за да се представим достойно. Тези три отбора - Япония, Бразилия и Турция, са на световно ниво и срещу тях трябва да излезем, да играем освободено и да вземем каквото можем от тях. А с останалите отбори може да се борим и да спечелим."

 

РАЗШИРЕН СЪСТАВ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯТА

Разпределители: Петя Баракова, Мирела Шахпазова, Маргарита Гунчева;

Диагонали: Радостина Маринова, Ива Дудова, Микаела Стоянова;

Посрещачи: Мирослава Паскова-Кънева, Мария Йорданова, Елена Бечева, Виктория Коева;

Центрове: Борислава Съйкова, Мария Кривошийска, Мира Тодорова, Боряна Ангелова, Елена Коларова;

Либеро: Мила Пашкулева, Галина Карабашева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата