facebook
twitter

Спорт

Топалов затвърди надмощието над Каспаров с нови две победи

129
usChessChamps.com
Веселин Топалов гледа изумено как Гари Каспаров става и напуска масата в края на първата рапид партия заради формално нарушение на правилника от страна на българина.

Веселин Топалов увеличи аванса си в мача срещу Гари Каспаров на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ, $250 000). Надпреварата се провежда в нетрадиционен формат, в който пет двойки гросмайстори трябва да изиграят общо 26 партии с ускорена контрола - 6 на рапид и 20 на блиц. Освен това се играе не класически шахмат, а версия 960, при която фигурите на първия и осмия хоризонтал се разполагат на случаен принцип.

За втория ден компютърът избра вариант 444 и двамата противници трябваше да наредят топ, офицер, кон, кон, царица, цар, офицер, топ зад пешките си. В тази конфигурация Топалов започна с победа с белите на ускорен шах (30 мин.+10 сек. на ход), в която Каспаров демонстративно се предаде заради формално нарушение на правилата от страна на българина. Във вече спечелена позиция в ендшпила Веско изкара пешка до последния ред, но побърза да натисне часовника, преди да я замени с царица, което принципно не е позволено.

Следващата игра с тази контрола завърши реми, след което Топалов постигна още една победа и реми на блиц (5 мин.+5 сек.). Според регламента на турнира всяка победа на рапид носи 2 т., а ремито - по 1 т., докато в блица точкуването е стандартно. След втория ден лидер в класирането е Уесли Со (САЩ) с 9 т., а Топалов и Левон Аронян (Арм) делят второ място с по 8 т.

Все още няма коментари

Още

FIDE иска олимпийски шахмат в Париж `24

13.02.2019

30
Топалов отново е в играта за световната титла по шахмат

31.01.2019

ЯВОР ЕВТИМОВ

869
14-ият световен шампион се отказа от шахмата

30.01.2019

126

Влез или се регистрирай за да коментираш