facebook
twitter

Спорт

Топалов и Каспаров си размениха по една победа в Сейнт Луис

74
usChessChamps.com
Топалов и Каспаров са умислени над нестандартната позиция на фигурите в Сейнт Луис.

Бившите световни шампиони Веселин Топалов и Гари Каспаров си размениха по една победа и направиха две ремита на старта на шахматния супертурнир в Сейнт Луис (САЩ, $250 000). Тазгодишното издание на надпреварата се провежда не в класическия вариант на играта, а във версия "960", или т.нар. Фишер шах. При него в началото на партията фигурите на първия и осмия ред се подреждат не в стандартната конфигурация (топ, кон, офицер, царица, цар, офицер, кон, топ), а на случаен принцип, в случая определян от компютър час преди началото на играта.

Турнирът "Сблъсък на шампиони" ще се проведе в общо 20 минимача между десет двойки гросмайстори - 6 по ускорен и блиц шахмат в първите три дни и 14 само на блиц в последния ден. В гвоздея от програмата 43-годишният Топалов и 55-годишният Каспаров започнаха с успех за руснака в блица - победа с черните и реми с белите. Българинът взе реванш в рапида - победа с белите и реми с черните.

Останалите двойки в турнира са Хикару Накамура (САЩ) - Пьотр Свидлер (Рус), Уесли Со (САЩ) - Аниш Гири (Хол), Сам Шенкланд (САЩ) - Максим Вашие-Лаграв (Фр) и Левон Аронян (Арм) - Лейниер Домингес (Куба). Според формулата на турнира точкуването в блица е стандартно - 1 т. за победа и 0,5 т. за реми, докато в ускорения шахмат се дават 2 т. за победа и 1 т. за реми. След първия ден в класирането води Со с 4,5 т., следван от Вашие-Лаграв с 4 и Топалов, Аронян и Накамура с по 3,5.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

FIDE иска олимпийски шахмат в Париж `24

13.02.2019

30
Топалов отново е в играта за световната титла по шахмат

31.01.2019

ЯВОР ЕВТИМОВ

869
14-ият световен шампион се отказа от шахмата

30.01.2019

126

Коментари

редник

Да пожелаем успех на Топалов!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×