Quantcast

Медия без
политическа реклама

Томас Бах пристига в София за 100-годишнината на БОК

Олимпийският шеф ще се срещне с президента Румен Радев и ще присъства на галавечер за юбилея

НСА
На 14 септември 2018 г. ректорът на НСА Пенчо Гешев удостои Томас Бах с почетната титла "Доктор хонорис кауза"

Президентът на международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне на посещение в София другата седмица. Той е приел поканата на председателя на БОК Стефка Костадинова да присъства на тържественото честване на 100-годишнината на българския олимпийски комитет. 

69-годишния германец ще пристигне на 17 май и ще проведе съвместна среща с президента Румен Радев и служебния спортен министър Весела Лечева. А след това ще присъства на тържествената галавечер за олимпийския юбилей на България в Централния военен клуб в столицата.

За последно Томас Бах бе в България през септември 2018 г., когато бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Национална спортна академия "Васил Левски".

БОК отбеляза точно 100 години от основаването си на 30 март 2023 г. Педи век организацията е създадена, за да може страната ни да бъде формално допусната до участие на олимпийските игри в Париж 1924 г. По повод юбилея, в края на март БНБ пусна сребърна възпоменателна монета с номинал 10 лв. в тираж от 5000 броя.

На 30 март 2023 г. Българският олимпийски комитет празнува 100 години от основаването си. То става по инициатива на Министерството на войната, но малко известен факт е, че БОК е учреден, за да бъдат допуснати български спортисти на игрите в Париж през 1924 г.

Още по темата